Hoppa till huvudinnehåll
Ugnsrostade grönsaker och scallopini på en turkos tallrik

Veganska kycklingrecept

Kycklingar är de landlevande djur som människor föder upp flest av. Bara i Sverige slaktas över 99 miljoner kycklingar årligen. Därför har vi samlat ett gäng goda veganska recept på vad du kan äta istället. Läs mer om kycklingindustrin

Bild på en sallad

Medelhavssallad med vegobitar

En rejäl sallad passar både fint som lunch och middag inspirerad av varmare breddgrader med kalamataoliver, vegansk feta och vegobitar som påminner om kyckling. 

Scallopini chick’n med ugnsrostade grönsaker

En klassisk middag med rotfrukter och "kyckling" i ugn. Vi använder oss av vitt vin GodDryck No 1 som är både vegansk och alkoholfritt, det ger en djupare smak.

Poké Bowl

Trendiga poké bowls går hem både som lunchlåda eller middag! Testa att variera frukt och grönt med dina egna favoriter.

Nuggets med dipp

Vare sig det är som kvällssnacks eller som middag med ris och sallad så funkar nuggets fint. Det finns flera varianter av veganska nuggets ute på marknaden bland annat från Hälsans Kök, Quorn och Kung Markatta. Här använder vi Fry’s variant som även är glutenfria.

Buffalowings av blomkål

Här snackar vi kladdiga snacks! De går också att servera med potatisklyftor i ugn så får du ihop en hel middag. Hettan i såsen går att reglera genom att antingen ha i mer passerade tomater och mindre sriracha eller ha bara srirachasås för att få till riktigt bra sting i “wingsen”

Fyra tortillas fyllda med veganska bitar och grönsaker på ett bord

Jamacian Jereked soft taco

Återupptäck tacos med smaker från Västindien – en favorit för hela familjen. Välj din favorit ersättning för kyckling och krydda med Jamacian jerked krydda från Santa Maria! Funkar hur bra som helst med blomkålsbitar. 

Paella

Den traditionellt spanska rätten paella har antagit många former sedan den tog sig från Spanien till resten av världen. Vi gör en vegansk version som går att variera med ens favoritgrönsaker eller vegobitar. Du kan välja att krydda med antingen saffran eller gurkmeja.

Vegansk gryta med saffran och vegobitar

Biryani

En smakrik  gryta som traditionellt  består av kycklingkött. Vi har veganiserat receptet och använt vegobitar istället. Serveras tillsammans med saffransris.

Vegansk caesarsallad med tempeh och en hand som häller på dressing

Ceasarsallad med tempeh

En veganiserad klassiker  som passar perfekt under våren och sommaren. Med marinerad tempeh och vegansk parmesan. 

Kryddiga vegobitar på salladsblad ligger på en träbräda

Kryddiga vegobitar med apelsin och ingefära

Små goda plockrätter förgyller alla fester. Här har vi skapat en liten förrätt eller plockrätt med kryddiga vegobitar tillsammans med ingefära och apelsin.

Tzayspett ligger på salladsblad på ett dukat bord

Kryddiga saffransspett

Dessa gyllene-spett sätter verkligen guld på tillvaron. Tzayspett kryddad med saffran, gurkmeja och lime.

Starksöt gryta med ris och ananasbitar på en vit tallrik.

Sötstark gryta med sötpotatis och kikärtor

Sötstark gryta med kikärtor, perfekt både till middag eller som matlåda!

Pasta med sojakyckling och sockerärtor på en vit tallrik

Krämig och vegansk kycklingpasta

Krämig pasta med vegobitar, champinjoner och sockerärtor. Perfekt middag för hela familjen!

Tallrik med vegansk tikka masala, ris och grönsaker

Vegansk Tikka Masala

Fantastisk god vegansk tikka masala som du kan slänga ihop en helt vanlig vardag eller varför inte en mysig söndag? Denna är med vegobitar men det går minst lika bra att använda kikärtor, tempeh eller tofu! Servera tillsammans med ris och koriander.

vegansk pastel de choclo, majsgratäng i en lerform

Chiliensk majsgratäng, vegansk pastel de choclo

Denna fantastiska majsgratäng är en klassisk rätt i Chile, den åker oftast fram under nationaldagen men även under söndagsmiddagen. Detta recept är en veganiserad variant som går hur bra som helst att slänga ihop en vardag. I och med att den är helt växtbaserad tar den betydligt mindre tid att få klar.

Veganska filéer och en grön chili på en tallrik.

Vegofilé med grön chili och lime

Kryddigt och uppfriskande marinad för dig som gillar kombinationen av lime, ingefära och grön chili. Marinaden är så god att vi vanligen sparar det som inte kommer med i stekpannan och använder den som salsa över filéerna och potatisen.

Skål med ris, vegobitar i jordnötssås och koriandersallad

Vegobitar i jordnötssås

Vi varnar för den här rätten då den kan vara beroendeframkallande! Finns det en bättre kombination än jordnötssmör, hetta och sälta? Tillsammans med vegobitar, frisk lime och koriander får du en magisk gryta som piffar upp de allt kallare dagarna.

Veganska "chickenburger" på ett bord

Krispig burgare från Fry’s med picklad rödkål

Vanliga sojafärsburgare i all ära men det kan vara gott att variera sig, med dessa chicken style burgare får du krispiga burgare som med fördel äts med en chunky majonnäs-och avokadoröra.

två tzayspett, sötpotatispuré och sparris på ett vitt fat

Tzayspett med sötpotatispuré

Vegansk tzayspett med sötpotatispuré serverad med marinerad sparris. Funkar utmärkt under grillsäsongen eller en helt vanligt tisdag! 

Kikärtscurry med svart ris på en turkos tallrik

Vegansk kikärtscurry med svart ris

Den här rätten kan också kortas ner och vara klar ungefär när riset är klar, men smakerna framträder bättre när de får koka ihop länge!

Veganska spett och potatissallad på en tallrik

Vegobitar i spett med kryddig marinad

Veganska "kycklingspett" med sting. Gillar du stark mat kan vi rekommendera att ösa på med piripiri. De ger bra hetta och det mjukas upp av sötman från sirap och sältan från japansk soja.

Bowl med marinerade tofu och nudlar

Nudelsallad med sojastrimlor

Supergod och kryddig nudelsallad med koriander och ingefära! 

Mangocurrygryta

Få ihop en redig middag på cirka 25 minuter med Samiras mangocuryygryta med chicken-style strips.

Fler lästips!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden