Hoppa till huvudinnehåll
Bild på matbord taget ovanifrån där flera händer plockar vegansk mat
Vegoguiden

Hur blir jag vegan?

Senaste åren har veganismen fått allt mer uppmärksamhet och den växtbaserade kosten har tagit över butikshyllorna och restauranger. Men hur blir du vegan och vad innebär det egentligen? Vi har samlat information och tankar nedan.

Vad är veganism?

Veganism är en livsåskådning, som syftar till att så långt det är praktiskt möjligt exkludera exploatering av djur. Detta inkluderar djur som används i djurförsök, djur i underhållning, djur vars hud eller päls används i kläder och möbler m.m. Något som har nått ännu flera är den veganska kosten, den består enbart av växtbaserade råvaror och exkluderar både kött (inklusive fisk och kyckling) och andra animaliska livsmedel som mejeriprodukter, ägg och honung. Här på sajten skriver vi enbart om växtbaserad mat och tar avstånd från exploatering av djur.

Varför vegan?

Det kan finnas många anledningar till att bli vegan. Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Vare sig det är en av nämnda anledningar, en kombination, eller någon anledning vi aldrig har hört förr så är du varmt välkommen. Hur vi resonerar kring detta kan du läsa mer om här.

Praktiska tips!

Vegansk cashewost

1. Substitut

I början kan det vara svårt att sluta äta livsmedel som de flesta av oss är uppväxta med. Ost eller andra animaliska produkter som du vill ersätta med veganska versioner kanske inte smakar som du förväntar dig att de ska smaka. Ett tips är att äta den veganska produkten utan att förvänta dig att den ska smaka som den animaliska.  Till exempel så är många veganska ostar fantastiskt goda men kanske inte på samma sätt som animaliska ostar, även om de liknar i smak och textur. 

Bild på tårta med tomtebloss

2. Fika

Fika är betydligt enklare att ersätta än rena substitut. Du har förmodligen redan smakat massvis med veganska bullar och chokladbollar utan att du har vetat om det! Ägg, mjölk och smör är enkla att ersätta i de flesta fall. Spana in vegolistan eller våra recept på fika.

Bild på matbord taget ovanifrån där flera händer plockar vegansk mat

3. Bortbjuden

Att vara bortbjuden på middag kan kännas jobbigt. Tala gärna om i förväg att du äter veganskt och erbjud att ta med något som du själv kan tillaga. Du kan också ta med en mumsig efterrätt för att kunna visa att det går att äta både gott och djurvänligt. Ha tålamod med dina nära och kära om de tycker att omställningen är ansträngande, de vänjer sig och lär sig i sinom tid. 

Hand håller upp bröd med vegansk fyllnig och diverse grönsaker. Står på en gata.

4. Äta ute

På Vego nära dig hittar du restauranger över hela landet.  Du kan också gå in här och fylla på med dina egna lokala favoriter som andra kan ta del av. Alla restauranger, kaféer och butiker som läggs in granskas innan de godkänns. 

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “vegan i 28 dagar” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Grymt jobbat!

Fortsätt till nästa guide 💪❤️

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden