Hoppa till huvudinnehåll
Diverse frukter och juicer i glasflaskor utspridda på ett bord

Varför vegan?

Det kan finnas många anledningar till att du besöker oss på Välj Vego! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Vare sig det är en av nämnda anledningar, en kombination, eller någon anledning vi aldrig har hört förr så är du varmt välkommen!

En granskog med dimma över sig

Klimat

Du kan säkerligen inte ha missat debatterna i media om köttproduktionens påverkan på klimatet. Att odla grödor, ge dem till djuren och sedan äta djuret är ett ineffektivt sätt att ta vara på jordens resurser. Det går åt mindre mark, vatten, växthusgaser och energi att odla grödor som sedan konsumeras direkt av människor.

Hälsa

Att äta grönare mat kan också vara bättre för hälsan. Många av dagens folkhälsosjukdomar kan förebyggas genom livsstilsförändringar och bättre mat. Att minska sitt intag av rött kött är t.e.x. ett bra sätt att förebygga tarmcancer. Äter du minst 500 gram frukt och grönt om dagen minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa typer av cancer.

En liten brun kalv i en trädgård

Etik

Att djur är kännande individer är vetenskapligt bevisat, de kan uppleva rädsla, smärta och trauma precis som vi människor gör. Det är av den anledningen som djur i livsmedelsindustrierna mår dåligt. De lever ett liv, ofta inomhus, där deras behov inte blir tillfredsställda och möjligheten till naturligt beteende begränsas. Att vi kan känna empati för djur är också väletablerat, många har familjedjur som hundar, katter och kaniner som vi aldrig skulle utsätta för samma behandling.

Källa på det?

Givetvis är det vi skriver förenklat men majoriteten av de vetenskapliga studierna utförda i respektive fält drar slutsatsen att köttkonsumtionen måste minska för att minska våra utsläpp eller bättra vår hälsa. Sveriges expertmyndighet inom livsmedel rekommenderar en minskning av köttkonsumtionen i Sverige. Att djur är kännande individer finns det också gott om underlag till. Du kan läsa mer om om det på djurensratt.se. På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer djupgående om klimatpåverkan, hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om mat och folkhälsa. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden