Hoppa till huvudinnehåll
Bild på liggande matkasse där flera grönsaker ligger omkring
Vegoguiden

Handla veganska råvaror

Att köpa och laga veganskt är inte särskilt komplicerat när du väl har fått in rutin på det. Det gäller bara att veta vilka livsmedel du gillar och hitta en butik som lever upp till dina behov. Nedan samlar vi våra bästa tips!

Skål med pasta och veganska köttbullar på ett bord

1. Var köper jag veganska produkter?

Veganska produkter finns utspridda överallt i dagligvaruhandeln. Letar du efter växtbaserat kött kan du leta både i den vegetariska frys-eller kyldisken. Växtdrycker finns både i kyldiskar och i vanliga butikshyllor. Det förekommer allt oftare att butiker ordnar specifika vegohyllor. Om din närbutik har ett dåligt utbud kan du alltid be dem att förbättra utbudet, eller så kan du handla på nätet. Det finns flera matkassar och onlinetjänster tillgängliga i olika delar av Sverige.  

Hand håller upp mobil med appen vegokoll

2. Hur vet jag om något är veganskt?

Om du undrar om något framför dig är veganskt kan du kolla om den är märkt med I'M VEGAN eller annan veganmärkning. Du kan också scanna streckkoden med vår app Vegokoll för att få svar. Appen finns att ladda ner hos App Store och Google Play. Allergener som mjölk och ägg brukar skrivas ut med fetstil eller stora bokstäver i innehållsförteckningar. 

Fyra veganska korv med bröd intill varandra på en bricka

3. Upptäck utbudet i Vegolistan!

Intresset för veganskt ökar och utbudet likaså. Allt som kommer in och godkänts via appen Vegokoll hamnar senare på vår Vegolista. Där kan du bläddra genom tusentals veganska produkter. Här sammanställer vi allt från veganska mejeriprodukter till godis och snacks. Dessutom kan du klicka dig vidare till matspar.se och se vilken butik som erbjuder bästa pris på nätet.  

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Grymt jobbat!

Fortsätt till nästa guide 💪❤️

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden