Hoppa till huvudinnehåll
Bild på diverse grönsaker med en vit frågetecken i mitten

Varför vego?

Det finns många anledningar till att välja vego, men de flesta gör det för djurens, miljöns eller hälsans skull.

Idag äter en av tio svenskar vegomat och intresset för den veganska kosten har ökat kraftigt under de senaste åren.

Djuren

Tror du att det inte spelar någon roll vad du som enskild person äter? I så fall: tänk om! Som vegan och vegetarian räddar du många individers liv varje år, vilket Djurens Rätts beräkningar visar. En allätare i Sverige äter i genomsnitt 15 fåglar och däggdjur. Till det kommer uppskattningsvis 2000 fiskar per person. Så den som äter vegokost skonar många djur varje år!

Miljön

Du har möjligheten att vara en riktig miljöhjälte i ditt val av mat. Det går nämligen åt mycket mindre mark och vatten för att odla vegetabilier jämfört med att producera kött och andra animalier. Detta beror på att djur bara omvandlar en liten del av energin i sin föda till kroppsvikt medan resten går åt till djurets rörelse och kroppsvärme. Vegansk mat har också mycket mindre koldioxidutsläpp än animaliska produkter.

Hälsan

Din egen hälsa kan också påverkas positivt om du väljer att äta en varierad kost baserad på vegetabilier. Forskning visar att veganer och vegetarianer i mindre utsträckning drabbas av bland annat övervikt och fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Studier har visat att när patienter med svår hjärtkärlsjukdom går över till en växtbaserad kost går sjukdomen tillbaka hos de flesta.

Fördjupad information hittar du på djurensratt.se! 

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden