Hoppa till huvudinnehåll
Bild på matbord taget ovanifrån där flera händer plockar vegansk mat

Att vara enda veganen i hushållet

Att övergå till en vegankost kan för många upplevas som kontroversiellt trots att acceptans för vegetarisk och vegansk kost har ökat markant de senaste åren. Vi vill därför tipsa om hur du kan kommunicera, tänka och agera om du väljer att gå all-in och äta veganskt framöver.  

Många som övergår till en vegansk kost kan uppleva att sociala sammanhang blir ansträngda. Hur gör du när någon annan lagar maten? När du är bortbjuden eller när din sambo, roomie eller förälder inte alls är sugen på att behöva testa nya rätter? Du som läser detta kanske väljer veganskt på grund av miljön, hälsan eller empati för djuren. Vilken anledning som väger tyngst vet du bäst själv, men de omkring dig kan komma att ha åsikter om dina val. Om du, liksom vi, tycker att det är viktigt att flera väljer grönare mat så kommer här några tips på hur en kan bemöta frågor på ett respektfullt och inkluderande sätt.

Inkludera

Att bo med andra kan vara utmanande nog. Ofta kan de som bor ihop ha skilda åsikter om vilken mat som ska lagas, vad som räknas som stökigt och hur städningen ska gå till. Om de personer du bor med inte är speciellt öppna för nya tankar och vanor kan det därför bli en utmaning att införa veganskt hemma. En bra idé är att inkludera dem i dina tankegångar – varför väljer du att äta veganskt? Kanske det till och med kan vara roligt att ha en prova-på period tillsammans? Ni kanske lär er nya rätter, upptäcker nya produkter och upplever nya smaker.  I bästa fall blir det norm hemma och i värsta fall får ni laga mat separat. Detta gäller även personer du inte bor ihop med men kanske spenderar mycket tid ihop med eller ofta äter ofta med.

Inspirera

Ibland blir vi människor så uppslukade av nya upptäckter att vi vill skrika ut dem från ett hustak. I samband med det brukar vi glömma bort att alla inte ser världen med våra ögon. Vare sig du väljer veganskt för djuren, klimatet eller hälsan är det viktigt att respektera andras åsikter och framför allt inte glömma att om du vinner ett argument så förlorar du en kund. Alltså är det oftast bättre att inspirera och motivera människor att se världen med dina ögon än att klaga på dem och fördöma deras val.

Hjälp till

Det blir lättare och lättare att äta veganskt, men majoriteten av befolkningen är inte där ännu. Därför kan det underlätta att i förväg berätta att du äter veganskt när du är bortbjuden och om ni ska ut och äta i grupp. De flesta restauranger kan ordna veganska alternativ. Här har vi samlat restauranger med bra vegoutbud.  Om det är någon som har bakat en kaka som innehåller ägg till dig är det alltid ditt beslut att fatta om du vill äta den eller inte. Och om du inte redan är huvudkocken hemma så börja hjälpa till och gör det inte krångligt. Är det tacos ni ska äta en fredag? Då räcker det med att byta ut färsen mot sojafärs, créme fraiche mot en växtbaserad variant och köpa till vegansk ost.

Lugna oron

Det är särskilt många unga personer (vi menar minderåriga) som hör av sig till oss och undrar hur de ska göra med föräldrar hemma som oroar sig och förbjuder dem att äta veganskt. Vårt bästa tips är att lugna deras oro, de alla flesta är oroliga för näringsbrist eller hälsostatus. Hänvisa till vårt avsnitt om näring, läs mer på Livsmedelsverket, som är en fristående källa, och bemöt deras farhågor. De flesta menar bara väl och är oroliga.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden