Hoppa till huvudinnehåll
händer med lila vantar håller i en burrrito med krämiga svarta bönor, guacamole och ris

Vegansk burrito med krämiga bönor

En burrito med krämiga bönor och ärtguacamole, mums! Kanske något att byta ut tacos mot nästa tacofredag? Receptet kommer från Hanna Olvenmarks nya kokbok Portionen under tian: Äta ute och finns även i Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2021.

Middag
Lunch

Ingredienser

4 portioner

Burrito

4 port spannmål, t.ex. matvete/korngryn/havreris eller ris
Tortillabröd

Krämiga bönor

6 dl kokta svarta bönor (2 ½ dl torkade alt. 1 pkt)
1 dl vatten
1 lagerblad
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk sambal oelek

Ärtguacamole

2 ½ dl frysta gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor
1 krm sambal oelek
2 msk raps- eller olivolja
½ citron, saften

Snabbpicklad rödlök

1 rödlök
2 msk citronsaft
  1. Koka spannmål eller ris.
  2. Gör bönorna: Blanda alla ingredienser och koka upp. Låt småputtra i 10–15 minuter tills en del av vätskan kokat bort och det blivit mer som en röra.
  3. Gör ärtguacan: Tina ärtorna och mixa dem med vitlök, solroskärnor, sambal oelek och olja till en röra. Tillsätt citronsaften och rör om.
  4. Skala och strimla rödlöken fint. Pressa över citronsaft och massera in den i rödlöken.
  5. Servera bönorna med ärtguaca, ris och rödlök i eller bredvid tortillabrödet.

Vill du göra allt från grunden? Recept på burritos finns i boken Portionen under tian: Äta ute

Tidningen Djurens Rätt är Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd. Som medlem i Djurens Rätt får du tidningen till din brevlåda/inkorg fyra gånger om året.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden