Hoppa till huvudinnehåll
två tzayspett, sötpotatispuré och sparris på ett vitt fat

Veganska Tzayspett med sötpotatispuré

Veganska tzayspett med sötpotatispuré serverad med marinerad sparris

60 min
Middag
Barnvänligt

Ingredienser

4 portioner
12 tzayspett
400 g grön sparris, färsk eller fryst
1 rödlök
½ dl hackad persilja

Sötpotatispuré

2 sötpotatisar
1 normalstor morot
1 normalstor potatis
1 liten bit kålrot
1 palsternacka olivolja salt svartpeppar

Marinad

3 msk olja
1 krm salt
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
1 tsk farinsocker
2½ krm grovmald svartpeppar
  1. Börja med purén: sätt ugnen på 225 grader. Skölj sötpotatisarna och dela dem sedan i två delar. Lägg sötpotatishalvorna på en plåt och baka dem i ugnen i 40–50 minuter eller tills de är mjuka. Skala rotsakerna och skär dem i stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. När sötpotatisen är färdig gröper du ur köttet och blandar det med de kokta rotsakerna. Mixa allt till en slät puré. Rör i lite olivolja till lagom konsistens och smaka sedan av med salt och nymalen peppar.
  3. Värm tzayspetten i ugnen. Pensla dem gärna med lite olja eller grillmarinad innan. 
  4. Sparrisen: Om du använder färsk sparris skär av ca 1 cm längst ner så att den trådiga delen försvinner. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 4 minuter beroende på tjocklek. Om du använder fryst så doppa ner sparrisen i kokande lättsaltat vatten någon minut. Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett fat. Finhacka löken, strö den och persiljan över sparrisen. Vispa ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll den över sparrisen.
  5. Lägg upp sötpotatispurén lite snyggt på tallrikar tillsammans med tzayspetten, sparrisen och en sallad.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden