
Ingredienser
2,5 dl naturella cashewnötter
1,5 dl kallt vatten
0,5 dl färskpressad citronjuice (ca 1 stor citron)
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk näringsjäst
2 tsk finhackad vitlök (ca 2–3 klyftor)
0,5 dl extra virgin olivolja
500 g bucatini (eller annan valfri pasta)
Färsk hackad persilja
Salt
Peppar
- Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar. Häll sedan av vattnet och skölj nötterna noggrant.
- Koka upp 4–6 liter vatten i en stor kastrull.
- Under tiden: Mixa cashewnötter, vatten, citronjuice, äppelcidervinäger, näringsjäst, vitlök, 2 teskedar salt och svartpeppar i en kraftfull mixer tills såsen är helt slät.
- Med mixern på låg hastighet – tillsätt olivoljan långsamt i en tunn stråle tills såsen är krämig och jämn.
- När pastavattnet kokar – tillsätt 2 matskedarna salt. Lägg i bucatini och koka tills den är mycket al dente, alltså lite mer än halva koktiden som anges på förpackningen.
- Häll all cashewsås (cacio e pepe-såsen) i en stor stekpanna och värm försiktigt på låg värme i 3–4 minuter, tills den är riktigt het.
- Använd en pastatång för att flytta över bucatinin direkt från kastrullen till stekpannan. Tillsätt cirka 1 dl av pastavattnet. Tillsätt mer pastavatten vid behov.
- Rör om pastan i såsen tills all vätska har absorberats och pastan är perfekt al dente. Passa noga så den inte blir överkokt.
- Toppa med färsk persilja och extra svartpeppar innan servering.