Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk Cacio e pepe

Vegansk cacio e pepe

Cacio e pepe är förmodligen den mest populära pastarätten i Rom. Här kommer den i en veganiserad version från Tara Punzones kokbok Vegana Italiana.

Lunch
Middag

Ingredienser

2 portioner
2,5 dl naturella cashewnötter
1,5 dl kallt vatten
0,5 dl färskpressad citronjuice (ca 1 stor citron)
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk näringsjäst
2 tsk finhackad vitlök (ca 2–3 klyftor)
0,5 dl extra virgin olivolja
500 g bucatini (eller annan valfri pasta)
Färsk hackad persilja
Salt
Peppar
  1. Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar. Häll sedan av vattnet och skölj nötterna noggrant. 
  2. Koka upp 4–6 liter vatten i en stor kastrull. 
  3. Under tiden: Mixa cashewnötter, vatten, citronjuice, äppelcidervinäger, näringsjäst, vitlök, 2 teskedar salt och svartpeppar i en kraftfull mixer tills såsen är helt slät. 
  4. Med mixern på låg hastighet – tillsätt olivoljan långsamt i en tunn stråle tills såsen är krämig och jämn. 
  5. När pastavattnet kokar – tillsätt 2 matskedarna salt. Lägg i bucatini och koka tills den är mycket al dente, alltså lite mer än halva koktiden som anges på förpackningen. 
  6. Häll all cashewsås (cacio e pepe-såsen) i en stor stekpanna och värm försiktigt på låg värme i 3–4 minuter, tills den är riktigt het. 
  7. Använd en pastatång för att flytta över bucatinin direkt från kastrullen till stekpannan. Tillsätt cirka 1 dl av pastavattnet. Tillsätt mer pastavatten vid behov. 
  8. Rör om pastan i såsen tills all vätska har absorberats och pastan är perfekt al dente. Passa noga så den inte blir överkokt.  
  9. Toppa med färsk persilja och extra svartpeppar innan servering. 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden