Hoppa till huvudinnehåll
röd currygryta med ris i en djuptallrik vinkel uppifrån mot en granitgrå bakgrund
Vegoguiden

Proteinrika recept

Proteinrik mat som är helt vegansk? Javisst! Det finns gott om växtbaserade alternativ som är både näringsrika, mättande och mer hållbara. Här hittar du inspiration och recept som visar att du inte behöver kompromissa med proteinintaget. 

Proteinintag

Många är rädda för att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat. Det är bara personer som lever på en mycket ensidig kost, eller som har ett mycket lågt energiintag, som löper risk för proteinbrist. För att man ska kunna använda protein ordentligt, behöver man nämligen få i sig tillräckligt med energi, alltså kalorier. Om kroppen inte får tillräckligt med energi, används proteinet som bränsle i stället för som byggstenar. Äter man å andra sidan mer protein än man behöver, används överskottet som energikälla eller lagras in i kroppens fettreserv.  

Det finns inte någon vedertagen vetenskaplig eller myndighetsbaserad definition av vad som räknas som en “proteinrik” måltid – varken från Livsmedelsverket, EFSA eller WHO. Det man däremot kan göra är att utgå från rekommendationerna för dagsintaget och bryta ner dem till måltidsnivå. 

Rekommenderat dagsintag 

  • Livsmedelsverket: 0,83 g protein/kg kroppsvikt/dag → för en vuxen på 70 kg ≈ 58 gram protein / dag. 

  • Andel av energi: 10–20 E% (alltså 10–20 % av de totala kalorierna bör komma från protein). 

  • För många hamnar det praktiskt på ca 50–100 g protein/dag beroende på energiintag, kroppsvikt och mål. 

Här lyfter vi proteinrika recept som innehåller över 20 gram protein per portion, vilket är runt en tredjedel av dagsintaget för många.  

En gjutjärnspanna med tofuscramble i, bild tagen uppifrån

Scrambled tofu

34 gram protein per portion (554 kcal) 

Krämig scrambled tofu på ett kick! Sagolikt gott, proteinrikt och en stor konkurrent till klassisk äggröra för både sin konsistens och smak. Hemligheten är fast tofu som du smular sönder och smaksätter. Om du vill göra en lyxig frukost, lunch eller brunchbuffé – då är scrambled tofu verkligen ett måste. 

Vegetarisk lasagne i en form

Vegansk lasagne

27 gram protein per portion (879 kcal) 
 
Den perfekta söndagsmaten är lasagne, det är dessutom superenkelt att göra ett storkok för att få över till veckans matlådor. Vegofärsen och pastan gör att den innehåller 27 gram protein per portion, perfekt när du vill både äta gott och maxa proteinintaget.  

tre veganska wraps uppstaplade på en skärbräda i trä

Tempeh Teriyaki wrap

27 gram protein per portion (895 kcal) 

Denna smakrika wrap med marinerad tempeh är en perfekt kombination av smak av Teriyaki och hög proteinhalt. Tempeh är en av de mest proteinrika veganska livsmedlen med ca 19 g protein per 100 g, vilket gör denna rätt till ett mättande och näringsrikt alternativ. 

Vegansk caecarsallad

Vegansk Caesarsallad

25 gram protein per portion (718 kcal) 

En klassisk proteinrik caesarsallad i vegansk tappning! Den rökta tofun tillsammans med Oumph!s ch*cken style pieces drar upp proteinmängden, vilket gör den till ett utmärkt val för en proteinrik middag. Serveras med en krämig dressing och knapriga krutonger för maximal smakupplevelse. 

Vegansk bolognese på linser med spaghetti i en vit tallrik på ett bord

Vegansk linsbolognese

22 gram protein per portion (560 kcal) 

Linsbolognese med spaghetti är en klassisk vardagsrätt i vegansk tappning. Den här måltiden är perfekt när du vill förbereda många matlådor, spara pengar och få en liten proteinboost. Linserna är minst lika mustig partner till spaghettin som vegofärsen. 

Q&A

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden