Hoppa till huvudinnehåll
Pizza med cashwe mozarella

Cashew Mozzarella

Mozzarella ska alltid ha en mild smak och lätt konsistens. Tyvärr är många av de veganska mozzarellaalternativen på marknaden alldeles för tjocka, tunga och inte särskilt smältvänliga. Den här mozzarellan är lätt att göra och har en underbar konsistens som kan komplettera vilken rätt som helst. Receptet kommer från Tara Punzones kokbok Vegana Italiana.

Såser & tillbehör
Lunch
Middag

Ingredienser

2 dl råa, osaltade cashewnötter
1 liter vatten
½ dl näringsjäst
2 msk äppelcidervinäger
2 msk havssalt
2 tsk vitlökspulver
2 msk neutral kokosolja
1 dl tapiokastärkelse
  1. Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar. Häll av och skölj noga innan användning. 
  2. Lägg cashewnötterna, vattnet, näringsjästen, vinägern, saltet, vitlökspulvret och kokosoljan i en blender eller matberedare. Mixa tills det är helt slätt. 
  3. Häll blandningen i en kastrull. 
  4. Rör ner tapiokastärkelsen. Koka på låg värme under omrörning tills allt är väl blandat. Sänk värmen så att osten sjuder lätt och koka i 8–10 minuter. Osten ska få en mycket tjock konsistens (det ska vara svårt att röra om). 
  5. Ta av från värmen och låt svalna. 
  6. Förvara i en lufttät burk i kylskåp i upp till 5 dagar. 

Tips: Du bör anpassa mängden tapioka du använder beroende på vilken rätt du tänker använda mozzarellan i. Till exempel, om du vill ha mozzarellan smält eller mjuk, använd cirka ½ dl tapioka. Om du ska göra en capresesallad vill du att osten ska vara fastare.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden