
Cashew Mozzarella
Mozzarella ska alltid ha en mild smak och lätt konsistens. Tyvärr är många av de veganska mozzarellaalternativen på marknaden alldeles för tjocka, tunga och inte särskilt smältvänliga. Den här mozzarellan är lätt att göra och har en underbar konsistens som kan komplettera vilken rätt som helst. Receptet kommer från Tara Punzones kokbok Vegana Italiana.
Ingredienser
2 dl råa, osaltade cashewnötter
1 liter vatten
½ dl näringsjäst
2 msk äppelcidervinäger
2 msk havssalt
2 tsk vitlökspulver
2 msk neutral kokosolja
1 dl tapiokastärkelse
- Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar. Häll av och skölj noga innan användning.
- Lägg cashewnötterna, vattnet, näringsjästen, vinägern, saltet, vitlökspulvret och kokosoljan i en blender eller matberedare. Mixa tills det är helt slätt.
- Häll blandningen i en kastrull.
- Rör ner tapiokastärkelsen. Koka på låg värme under omrörning tills allt är väl blandat. Sänk värmen så att osten sjuder lätt och koka i 8–10 minuter. Osten ska få en mycket tjock konsistens (det ska vara svårt att röra om).
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Förvara i en lufttät burk i kylskåp i upp till 5 dagar.
Tips: Du bör anpassa mängden tapioka du använder beroende på vilken rätt du tänker använda mozzarellan i. Till exempel, om du vill ha mozzarellan smält eller mjuk, använd cirka ½ dl tapioka. Om du ska göra en capresesallad vill du att osten ska vara fastare.