10 favoritbaljväxter och hur du använder dem
Den 10:e februari firas baljväxtens dag. Baljväxter är en fantastisk livsmedelsgrupp som har en speciell plats i många veganers hjärtan. Utöver att vara goda, nyttiga och billiga (särskilt torkade) är de också ett väldigt miljövänligt alternativ till animaliskt protein och går att använda i mängder av olika rätter. Här listar vi 10 olika sorters baljväxter och berättar hur du använder de olika sorterna på bästa sätt.
Kidneybönor
Blötläggningstid: 8-24 h
Koktid: 45-60 min
(Kan även köpas konserverade)
Användningsområden: Kidneybönor är nog en av de bönor som flest har smakat, kanske i en tomat- och bönsallad i skolmatsalens salladsbuffé. Utöver i bönsallad passar de även utmärkt att dryga ut färsen med och gör sig också väldigt bra i en chili sin carne. Om du låter kidneybönorna koka lite längre får de en ganska mjölig konsistens, vilket kan utnyttjas för att lätt mosa dem till en biffsmet.
Edamamebönor (Gröna sojabönor)
Köps oftast frysta (behöver ej blötläggas eller kokas)
Användningsområden: Edamamebönor, eller gröna sojabönor som de också kallas, är väldigt smidiga att använda då de bara behöver tas ut ur frysen och tinas. Ta gärna tillvara på den färska känslan genom att använda dem i kalla rätter som t.ex. poké bowl eller andra matiga sallader. De passar också bra i en risotto eller i vegansk paella.
Svarta bönor
Blötläggningstid: 8-24 h
Koktid: 45-60 min
(Kan även köpas konserverade)
Användningsområden: Svarta bönor blir relativt fasta i konsistensen efter kokning och passar därför bra att använda i t.ex. matiga sallader. De är också goda att använda i burritos, chilis och annan sydamerikansk mat. Svarta bönor blir väldigt goda i bönbiffar, men det kan då vara bra att blanda de mosade/mixade bönorna med klibbigt, vitt ris för att få en smet som håller ihop.
Vita bönor
Blötläggningstid: 8-24 h
Koktid: 30-60 min
(Kan även köpas konserverade)
Användningsområden: Vita bönor kanske oftast förknippas med en konservburk och tomatsås, vilket i och för sig är en fantastisk del i en vegansk english breakfast, men de kan användas till mycket mer än så! Vita bönor passar likt kidneybönor bra en i bönsallad med blandade bönor eller i en chili sin carne. Att de är så mjuka och har en neutral smak gör dem även perfekta att smyga ner i bröd och bakverk för dig som vill baka lite nyttigare.
Mungbönor
Blötläggningstid: 8-24 h
Koktid: 10-20 min
Användningsområden: Mungbönor är de bönor som har kortast koktid, men de behöver fortfarande blötläggas. Mungbönor får, precis som svarta bönor, en ganska fast konsistens och passar även de bra i olika typer av sallader, särskilt ihop med en smakrik dressing! Mungbönor är också ett bra alternativ för groddning. Läs mer om hur du groddar här. Om du är sugen på att testa produkter gjorda av mungbönor tipsar vi om märket Oh Mungood!
Röda linser
Blötläggningstid: Behöver ej blötläggas
Koktid: 10-15 min
Användningsområden: Den perfekta baljväxten när du inte har tid för blötläggning och inte vill köpa konserverade bönor! Röda linser gör sig bra i t.ex. indiska grytor och kan också användas istället för färs i en vegansk lasagne. Du kan också göra en hummusliknande linspastej av dem och ha på mackan eller använda dem som fyllning i paprika.
Gröna linser
Blötläggningstid: 0-3 h (behöver ej blötläggas, men det är snällare mot magen)
Koktid: 20-30 min
Användningsområden: Gröna linser ger en lite råare och fastare känsla än röda linser, men passar även de bra i olika typer av indiska grytor. Särskilt bra tycker vi att de gör sig i en kokosmjölksgryta med mycket kryddor som t.ex. spiskummin och ingefära. Gröna linser är också en utmärkt baljväxt att grodda! Läs mer om hur du groddar här.
Kikärter
Blötläggningstid: 8-24 h
Koktid: 45-60 min
(Kan även köpas konserverade)
Användningsområden: Kikärter har en mild smak och en behaglig konsistens och passar till det allra mesta. Särskilt bra passar de i indiska grytor och i currys. Du kan även mixa dem med olja, tahini och kryddor för att göra en hummus eller varför inte göra hemmagjord falafel?
Gula ärter
Blötläggningstid: 10-24 h
Koktid: 1-2 h
Användningsområden: Ärtsoppa, någon? Vi tycker att ärtsoppa är en fantastisk-, och väldigt underskattad, traditionell rätt, men vi vet att åsikterna skiljer sig mycket åt kring den klassiska skolmatssalsrätten. Gula ärter kan odlas i Sverige, och de är därför ett väldigt klimatsmart alternativ för den som tänker tillbaka på torsdagssoppan med ett leende på läpparna.
Gröna ärter
Köps oftast frysta (behöver ej blötläggas eller kokas).
Användningsområden: Ärtornas ärta? Gröna ärter ingår i samma familj som t.ex. sojabönor, men har ett lite lägre proteininnehåll än de flesta andra baljväxter. I sin hela form är de därför mer att betrakta som grönsaker eller tillbehör, snarare än som den huvudsakliga proteinkällan i måltiden. Med det sagt innehåller de fortfarande många av de viktiga näringsämnen som baljväxter generellt gör, och de är därför ett utmärkt tillbehör att äta ihop med t.ex. vegoschnitzel, potatis och färsk citron eller att laga en värmande soppa på.