Hoppa till huvudinnehåll
dhal

Vegansk Dhal från Portionen under tian

En värmande dhal en höstig dag ute är som balsam för själen. Det är Hanna Olvenmark, som ligger bakom populära kontot Portionen under tian som levererar det här receptet.
"Den här typen av mat är bland det godaste jag vet när det är lite ruggigt. Den går finfint att laga på stormkök förstås, men ibland har en inte tid, då tackar jag mattermosen! Och den här grytan.", hälsar Hanna.

Lunch
Middag
Glutenfritt
Nötfri

Ingredienser

4 portioner

Värmande dhal för ruggiga dagar

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tsk garam masala
1 tsk torkad gurkmeja
2 msk riven färsk ingefära
olja att steka i
3 dl torkade gröna linser
1 frp krossade tomater 
(à 400 g)
1 frp kokosmjölk (à 400 g)
200 g fryst bladspenat
1 msk fryst koriander
salt
havreris eller valfritt 
gryn
  1. Hacka gul lök och vitlök fint.
  2. Kärna ur chilin och hacka.
  3. Fräs i en kastrull i lite olja tillsammans med garam masala, gurkmeja och ingefära tills löken är mjuk.
  4. Skölj linserna och häll ner dem i kastrullen, rör om. Slå på tomatkross och kokosmjölk.
  5. Koka upp och låt koka under lock på svag värme till linserna är klara, det tar cirka 25–30 minuter.
  6. Under tiden: Koka havreriset enligt anvisningarna på paketet.
  7. När linserna är nästan klara: Lägg i den frysta spenaten och koriander och låt bli varmt. Salta efter smak.
  8. Häll ris och gryta i varsin mattermos. Om du vill kan du självklart blanda ihop allt. Packa med bestick och dryck!

Receptet kommer från Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2021. Tidningen Djurens Rätt är Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd. Som medlem i Djurens Rätt får du tidningen till din brevlåda/inkorg fyra gånger om året.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden