Hoppa till huvudinnehåll
Bild på ett veganskt julbord.

Veganska julrecept för hela familjen

Juletid är för många förknippad med släktmiddagar eller julmat med vänner. Maten har en central plats till julen och samtidigt som klassikerna på julbordet finns kvar så har veganska alternativ börjat ta allt mer plats. Enligt en undersökning som livsmedelsföretagen har gjort vill 19 procent mellan åldrarna 18-39 ha vegansk mat på julbordet. Välj Vego har samlat sina bästa veganska julrecept för det gröna julbordet! Se fler recept på här! 

Vegansk gubbröra på fröknäcke

Gubbröra

En veganiserad klassiker som passar fint med kokt potatis eller på knäckemackan. Blir det över så håller den i kylskåp riktigt bra i några dagar, då är brunchmackan dagen efter räddad! 

Janssons frestelse i en vit ugnsform på ett dukat bord.

Janssons - Vegansson

Vem gillar egentligen anjovis nu för tiden? En klassiker som Jansson går dock utmärkt att göra utan anjovis, i vegansk tappning. Ersätt anjovisen med smakrika soltorkade tomater och grädden med vanlig havregrädde. Vill du göra den glutenfri går det lika bra med sojagrädde. Ett litet tips när du lagar janssons och du ser att färgen börjar bli lite väl mörk så kan du täcka över med aluminiumfolie. Detta gör att Janssons fortsätter gräddas men inte får mer färg.

Veganska köttbullar i en vit skål på ett dukat bord

Vegobullar

Det går fint att köpa veganska köttbullar i affären, det finns gott om alternativ som är baserade på soja- eller havreprotein.Vill du göra egna vegobullar är vegansk formbar färs en bra grund . Formbarfärs är ett ganska nytt fenomen som nu finns hos flera olika varumärken. Det som särskiljer den från vanligt vegofärs är att du behöver inte tillsätta något bindande för att biffarna ska hålla ihop, färsen är bindande i sig.När färsen är upptinad kan du forma till valfri favorit som  köttbullar eller järpar.

vegansk sill i ett glas på ett dukat bord.

Sillen

Sillen är ett återkommande inslag på bordet för majoriteten av de klassiska svenska högtiderna. Egengjord vegosill går att göra på många olika sätt, basen kan göras på till exempel morot eller aubergine och du kan addera både mer klassiska smaker som senap eller olika inläggningar. Förpackar du den dessutom i en snygg glasburk blir det även en fin personlig present.

Rödbetssallad i en vitskål på ett dukat bord

Rödbetssallad

Den här färgglada salladen piggar upp trötta tallrikar med både färg och lekfulla smakaer. Ett bra grundrecept som går att variera med äpplen, lök, kapris. Ja med precis det som faller just dig i smaker. Du kan köpa färdigkokta och tärnade rödbetor så spar du en del tid.

Gravad morot på en vit tallrik på ett dukat bord

Gravade morötter

Redan i fjol började gravade morötter att bli en naturlig del av julbordet. Den här godingen måste ha tid att vila under natten och dra in smakerna från lagen, så förbered den med fördel dagen innan. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden