Hoppa till huvudinnehåll

Veganska alternativ till fisk

Miljarder fiskar fångas varje år från det vilda. Så kallade fiskodlingar där fiskar föds upp i dammar eller burar blir också allt vanligare. Det är numera välkänt att fiskar kan känna smärta och lida. Därför vill vi på Välj vego! uppmuntra flera att välja bort fiskarna från tallriken och ersätta med smarriga veganska recept. Nedan har vi samlat våra fiskinspirerade recept helt utan fisk.

Skagenröra

Skagenröra när den är som bäst är givetvis helt veganskt. Grunden till denna härliga röra kan du variera med tofu, vegobitar eller aubergine. Den gör sig utmärkt på smörgåstårta, på en skagenmacka eller med ugnsbakad potatis. Perfekt sommarmat eller som förrätt. 

Skagenfyllda avokadohalvor på ett glasfat.

Avokadohalvor med skagenröra

Istället för ägghalvor har vi fyllt avokadohalvor med vegansk skagen. En fantastisk förrätt som är lika bra till påsk som till nyårsmiddagen Sprängfylld med smak och färger! 

 

Vegansk gubbröra på fröknäcke

Gubbröra

Gubbröra är en klassiker som passat fint på mackan eller tillsammans med potatis. Här har vi veganiserat den och använt både tofu och aubergine för att få till bra konsistens. Vi använder ett salt som kallas för kala namak för att få till "kokt ägg-smak". Det är ett svart salt som ofta används i sydasiatiska rätter i bland annat Bangladesh, Nepal, Indien och Pakistan. Du hittar oftast kala namak i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.

Vegnask ceviche med veganska räkor i cocktailglas

Ceviche 

Ceviche är en syrlig röra eller salsa med skaldjur eller fisk från Peru som också är vanligt i många andra syd-och nordamerikanska länder som t.ex. Chile, Ecuador och Mexiko. Här har vi veganiserat receptet genom att använda veganska räkor. Det går också att använda "köttiga" alger. Men räkorna är lättare att få tag på, dessa finns både på helveganska, asiatiska och i vissa välsorterade butiker.

marinerad tofu

Kryddiga tofubitar

Dessa tofubitar kanske inte låter så fiskiga, men att de får marineras med noriblad gör att de får sin havssmak. Tillsammans med chilihettan och japansk soja får du en riktig mumsbit som gör sig bra både som förrätt eller tilltugg. 

Fänkålsfrittata

En till rätt som passar utmärkt som förrätt eller plockmat är dessa frittatas toppade med växtbaserad créme fraiche, tångrom och dill.

Gravad morot på en vit tallrik på ett dukat bord

Morotslax 

Den här godbiten blir godare och godare ju längre den får marineras. Den är dessutom riktigt prisvärd att göra och passar till högtiderna jul, påsk, midsommar och nyår. Servera gärna med kokt potatis, en klick växtbaserad smör och dill. Mums! 

Vegansk skärgårdssill gjord på aubergine på ett bord

5 olika sorters auberginesill 

Och när vi ändå har nämnt högtider kan vi passa på att lyfta våra favoriter i alla tider – auberginesillen. Vi har testat, smakat och skapat fem olika sorters lag med allt från klassisk senapssås till mer spexig med wasabismak. Den passar till alla högtider men även till vardags!

Aurberginesill i senapssås 
Auberginesill i rödbetslag 
Aubreginesill med wasabismak
Vegansk glasmästarsill 
Vegansk skärgårssill 

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden