Hoppa till huvudinnehåll

Rajma

En av Sveriges största vegoprofiler, Mattias Kristiansson, bjuder oss på den här värmande grytan. Så här beskriver han den själv:
"Rajma är en av mina indiska favoritgrytor och en specialitet från delstaten Punjab i Indien där min pojkvän kommer från. Den är galet smakrik, mustig, värmande och mättande. Jag äter den oftast med roti eller självklart bhatura om jag vill lyxa till det. Obeskrivligt mumsigt!"

Middag
Lunch
Glutenfritt
Sojafritt
Nötfri

Ingredienser

4 portioner

Rajma

1 gul lök, hackad
3 cm riven färsk ingefära
2-4 gröna chili, grovt hackade
2-4 vitlöksklyftor
¾ dl rapsolja
3 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
1 kruka färsk koriander, hackad
3 förpackningar kidneybönor à 400 g, ca 9 dl kokta

Till servering

Ris eller bhatura*
Färsk koriander
*Bhatura är ett fluffigt, syrligt friterat bröd
  1.  Mixa gul lök, ingefära, chili och vitlök i en matberedare. Det ska bli till en fin mix, nästan som en puré.
  2.  Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull. Fräs koriander, spiskummin och gurkmeja i oljan tills det börjar dofta underbart, ca 1 minut.
  3.  Rör ner lök- och chilipurén och låt fräsa med i några minuter. Det kan få lite färg, men det är inget måste.
  4. Häll på krossade tomater, vatten, strösocker, salt och hälften av koriandern. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  5. Skölj bönorna och vänd ner. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  6. Servera med bhatura eller ris samt färsk koriander.
Foto: Mattias Kristiansson

Fler recept från Mattias Kristiansson hittar du här.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden