Hoppa till huvudinnehåll
Friterad tofu med kinesisk svamp i en brun skål på ett bord

Friterad tofu med kinesisk svamp

En lättlagad och smakrik rätt från det asiatiska köket!

Blötläggning krävs
Middag
Grundrecept
Glutenfritt

Ingredienser

2 portioner
6 medelstora torkade kinesiska svampar
200 g tofu (köp gärna färdigfriterade tofutrianglar, finns i asiatiska kyldisken)
4 stora blad salladskål
2 tunna skivor färsk skalad ingefära salt
ca 2–3 dl jordnöts- eller majsolja för fritering
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
3 salladslökar, skurna i 2 cm långa bitar, vita och gröna delar var för sig

Sås

1 tsk potatismjöl
5 msk vatten från svampens blötläggning eller grönsaksbuljong
2 tsk mörk sojasås
2 msk vegansk ostronsås (kan uteslutas)

Tips! Det är  bra att förbereda alla ingredienser (hacka, skiva) innan du sätter igång. Det är praktiskt att lägga allt i små skålar för att sedan snabbt hälla ner i woken. När woken väl är het går det nämligen väldigt snabbt.

  1. Skölj svampen och blötlägg den i hett vatten ca 30 minuter. Låt den rinna av och pressa ut överflödigt vatten. Spara blötläggningsvattnet till såsen. Skär svampen i tunna bitar. Om du använder färsk tofu skär den i rektangulära bitar. Lägg dem på flerdubbelt hushållspapper så de får rinna av.
  2. Skär salladskålen på tvären i 2 cm långa bitar, lägg åt sidan. Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål. Hetta upp oljan i en wok. Lägg ner tofubitarna i oljan och fritera dem ca 2 minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Om du använder färdigfriterad tofu, låt dem friteras någon minut på varje sida eller tills de verkar genomvarma. Ta upp tofubitarna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Skopa upp eller häll av det mesta av oljan, låt ett par matskedar vara kvar.
  3. Lägg ner ingefäran och medan den fräser: salladskålen. Rör runt i ca 30 sekunder. Krydda med lite salt, sänk värmen och låt koka under lock i 2–3 minuter eller tills kålen är mjuk men ändå frasig. Ta upp detta och ställ åt sidan i en skål.
  4. Hetta upp ett par matskedar olja. Lägg ner vitlöken, låt den fräsa och få lite färg, tillsätt sedan det vita av salladslöken och de kinesiska svamparna. Rör om, vänd och blanda i ca 30 sekunder. Häll i såsen under omrörning. Sänk värmen och fortsätt att röra medan såsen tjocknar.
  5. Lägg i det gröna av salladslöken, tofubitarna och salladskålen. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat. Servera med ris.

 

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden