Hoppa till huvudinnehåll

BLT-sallad

BLT står för Bacon, Lettuce (sallad) och Tomat. Vår veganska variant blir fantastiskt god tack vare de knapriga tofubitarna.

15 min
Lunch
Förrätt
Under 30 min
Veganiserad

Ingredienser

4 portioner
500 g färsk palmkål, grönkål, savoykål eller salladskål
400 g tofu eller tempeh
grillkrydda
rökarom (liquid smoke)
150 g färsk spenat
ca 25 körsbärstomater
havssalt

Dressing:

¾ dl äggfri majonnäs
1½ tsk dijonsenap
en nypa salt
1½ tsk citronsaft
2½ tsk agavesirap
svartpeppar
  1. Skär kålen i mindre bitar. Om du använder grönkål/palmkål/savoykål skär bort den hårda stammen i mitten på varje blad. 
  2. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Blanda kålen ordentligt med dressingen och låt stå kallt ca 30 minuter.
  3. Hyvla tofun/tempehn (om du kan – annars skär tunt). Låt bitarna marinera en kort stund i en skål med grillkrydda och rökarom.
  4. Stek tofun tills den blir knaprig, gärna i mjölkfritt margarin så att den inte fastnar i stekpannan.
  5.  Halvera körsbärstomaterna. Skär spenaten i mindre bitar om de är stora, blanda med den marinerade kålen, rör om väl och  vänd ner de flesta tofubitarna.
  6. Stek tomaterna med lite havssalt i olja tills de börjar mjukna. Rör ner de flesta av dem i salladen. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med de sista tomaterna och tofubitarna.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden