Veganska julrecept
Juletid är för många förknippad med släktmiddagar eller julmat med vänner. Även fast i princip allt på julbordet går att ersätta med ett vegosubstitut som är enkelt att köpa i affär, kan det vara kul att veganisera sina egna juliga favoriter. Så om du känner för att laga maten från scratch och bjuda på en mer hemlagad jul vågar vi lova att inte bara du, utan hela din familj, kommer att gilla de här recepten.
Vegosill
Vill du göra din egna sill? Då har vi recepten till dig! De flesta recepten har aubergine som huvudingrediens (som substitut till sillen) men en har också tofu. Eftersom smaken är som baken tipsar vi här om sex olika sorter, så att du kan hitta din favorit!
Gubbröra
En veganiserad klassiker som passar fint med kokt potatis eller på knäckemackan. Blir det över så håller den i kylskåp riktigt bra i några dagar, då är brunchmackan dagen efter räddad!
Gravade morötter
Redan i fjol började gravade morötter att bli en naturlig del av julbordet. Den här godingen måste ha tid att vila under natten och dra in smakerna från lagen, så förbered den med fördel dagen innan.
Rödbetssallad
Den här färgglada salladen piggar upp trötta tallrikar med både färg och lekfulla smakaer. Ett bra grundrecept som går att variera med äpplen, lök, kapris. Ja med precis det som faller just dig i smaker. Du kan köpa färdigkokta och tärnade rödbetor så spar du en del tid.
Janssons Frestelse
Vem gillar egentligen anjovis nu för tiden? En klassiker som Jansson går dock utmärkt att göra utan anjovis, i vegansk tappning. Ersätt anjovisen med smakrika soltorkade tomater och grädden med vanlig havregrädde. Vill du göra den glutenfri går det lika bra med sojagrädde. Ett litet tips när du lagar janssons och du ser att färgen börjar bli lite väl mörk så kan du täcka över med aluminiumfolie. Detta gör att Janssons fortsätter gräddas men inte får mer färg.
Vegobullar
Det går fint att köpa veganska köttbullar i affären, det finns gott om alternativ som är baserade på soja- eller havreprotein.Vill du göra egna vegobullar är vegansk formbar färs en bra grund . Formbarfärs är ett ganska nytt fenomen som nu finns hos flera olika varumärken. Det som särskiljer den från vanligt vegofärs är att du behöver inte tillsätta något bindande för att biffarna ska hålla ihop, färsen är bindande i sig.När färsen är upptinad kan du forma till valfri favorit som köttbullar eller järpar.
Griljerad tofu
Vegansk julskinka i år? En klimatsmart och riktigt god idé! Det här är nämligen den ultimata rätten till det moderna julbordet, som dessutom hela familjen kan älska. Allt du behöver göra är att griljera alspånsrökt tofu direkt ur förpackningen, med en len och smakrik senapsblanding. In i ugnen och vips så har du en vegansk julskinka redo att njutas av! Recept av Yipin.