Hoppa till huvudinnehåll

10 goda sätt att ersätta kyckling i dina favoriträtter

Jovisst går det att äta supergott med smak av kyckling, utan att en endaste kyckling varit inblandad! Kocken Fredrik Kämpenberg har tagit fram 10 recept på olika rätter som traditionellt innehåller kyckling eller andra animaliska produkter - men här är alla 100% veganska, djurvänliga och fantastiskt goda!

Psst.. Fredrik vann priset som Sveriges bästa vegankock 2019, bara det hintar om kvalitén på de här växtbaserade rätterna!

Tikka Masala

En storfavorit bland indisk mat för många, här i en vegansk version. Istället för kyckling använder vi Oumph! The Chunk som du hittar i frysdisken i många matbutiker runtom i Sverige. Både en god och djurvänlig Tikka masala alltså!

Crispy ch*cken Hoisin

Hoisin är en sötstark sås, gjord på sojabönor, vinäger, socker, vitlök och olika kryddor som används mycket inom matlagning i Kina. Istället för att användas till kyckling, som den traditionellt gör, så kommer den här i en taco och helt veganskt med "fejk-kyckling". Kycklingtaco utan kyckling alltså. Mums!

Flygande Jacob

80-talet ringde och kom svävande med en vegansk Flygande Jacob! En av svenskarnas mest traditionella maträtter som vanligtvis innehåller kyckling och bacon, byts här ut med Oumph! The Chunk och Smoky bits. En godare variant än originalet, både i smak och djurvänlighet! 

Caesarsallad med rökt tofu

Storfavoriten Ceasarsallad brukar ju inte vara direkt växtbaserad men det är den här! Beviset på att en vegansk sallad knappast är tråkig. Istället för kyckling används Oumph! The Chunk och bacon har bytts ut mot rökt tofu. 

One-pot-pasta med soltorkad tomat

Slipp onödig disk och laga en vegansk one-pot-pasta! Krämig växtbaserad pasta at its finest! Här får du den med soltorkad tomat, toppad med rivet citronskal och färsk basilika. Allt du behöver är en kastrull... och lite andra ingredienser då.

Crispy ch*ck´n style burger med pepparrotscoleslaw

Vad är bättre, godare och djurvänligare än en krispig kycklingburgare? En vegansk kycklingburgare utan kyckling förstås! Istället för kyckling använder vi Fry´s veg burger chicken style. Det här är en sådan burgare du kommer drömma om i flera dagar!

Schnitzel med rostad potatis, rödvinssås, dijonmajo och ärter

Den perfekta veganska rätten när det vankas finmiddag! En sådan måltid som kommer övertyga även vegoskeptikern. Veganska schnitzlar finns färdiga att köpa i de flesta matbutiker idag. Till exempel från Anamma. Här används Fry´s Chicken style burger som ett passande substitut.

Ch*ck n chips med tjocka pommes, vinäger och ärtremoulad

Fish and chips brukar ju inte traditionellt innehålla kyckling. Men här kommer den brittiska favoriten med kyckling, fast utan kyckling. ”Ch*ck n chips” görs med Fry´s Ch*cken style burger och till det lagar vi tjocka pommes och ärtremoulad. Oh, dear! Godaste pommesen gör du själv, men det kräver lite framförhållning och förberedelser innan.

Bakad potatis med currymangoröra och mangosalsa

Potatis, curry, mango och kyckling är huvudsmakerna i den här favoriten. Bjud dig själv eller någon du tycker om på denna lyxiga variant av bakad potatis som ni sent kommer glömma - fylld med vegansk currymangoröra, fräsch mangosalsa och "fejk-kyckling".

Coq au vin

När det har blivit dags att imponera ordentligt på det vegoskeptiska sällskapet, dra då fram "Coq-au-vin-kortet"! Coq au vin är en fransk kycklinggryta men här får du den alltså utan några som helst spår av kyckling - och helt vegansk!

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Få mer inspiration i brevlådan! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden