Hoppa till huvudinnehåll
Thumbnail

Vitaminer och mineralämnen

Vissa näringsämnen är mer eller mindre viktiga att hålla koll på som vegan. Nedan listar vi de vitaminer och mineralämnen som är bra att hålla ett extra öga på! 

Vitamin B12

B12 finns inte naturligt i vegetabiliska råvaror, däremot är konventionella växtdrycker som havremjölk och sojamjölk berikade med B12. Tillskott rekommenderas.

Vitamin D

Vitamin D finns i berikade växtdrycker, margariner och särskilda svampar. För barn under två år räcker inte det D-vitamin som maten ger (oavsett om de äter blandkost), utan de behöver extra D-vitamin i form av D-droppar.  Tillskott rekommenderas även efter två års åldern.

Riboflavin

De bästa källorna i en vegetabilisk kost till riboflavin är berikade vegetabiliska drycker, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.

Selen

Selen finns i linser och andra baljväxter samt nötter. Svenska jordar är fattiga på selen, därför är det bra att variera med importerade vegetabilier, som spannmålsprodukter, baljväxter, nötter och frön.

Järn

Järn finns i baljväxter, som linser, ärtor och bönor, samt i tofu och andra sojaprodukter.  Järn i vegetabiliska råvaror är dock en aning svårare för kroppen att ta upp pga av t.ex fytinsyra som finns i bland annat fullkorn, baljväxter och nötter. Du kan bryta ner fytinsyra genom långtidsjäsning av bröd, groddning eller lång blötläggningen av baljväxter. C-vitamin är ger också järnupptaget en boost.

Fler lästips!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt