Hoppa till huvudinnehåll
Valnötter i en vit skål på ett bord

Hur får jag i mig rätt fettsyror som vegan?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Fetterna förser oss också med livsnödvändiga, så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

De flesta, även de som äter blandkost, får i sig för lite fleromättat fett, särskilt omega-3-fett. Därför är det bra att använda rapsolja eller matfett gjort på rapsolja i matlagningen. Till skillnad från till exempel olivolja innehåller rapsolja nämligen omega-3-fett. Det är inte samma omega-3-fett som finns i animalier samt i vissa alger, det som kallas EPA och DHA, men kroppen kan omvandla en del av rapsoljans fett till den sortens omega-3.

*All information hämtad från Livsmedelsverket

EPA och DHA direkt från alger
Simris har, tillsammans med en del andra företag, börjat odla alger och utvinner omega 3 på det viset. De marina omega-3 fetterna DHA och EPA som finns i alger är exakt samma som i fet fisk – det är nämligen från algerna i havet som fisken får sin omega-3. Hoten om utfiskning är allt allvarligare och om vi ska prata individer så är det obegripligt många fiskar som används till både kosttillskott, som foder till “odlade” fiskar, som foder åt andra djur och sist men inte minst till konsumenter. Visste du att det går åt 600 sardiner för en burk omega-3 från fiskolja? Det är mycket smartare att gå direkt till källan och ta omega-3 från alger istället.

 

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren. 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden