Hoppa till huvudinnehåll
Bild på olika vegetabilsika proteinkällor och en träningsvikt i bakgrunden

Träna med vegansk kost

Gillar du att springa Marathon, lyfta tungt eller spela tennis? Många personer som tränar brukar börja fundera på om proteinet kommer att räcka, om maten kommer att göra dem mätta och om de får tillräckligt med energi med den nya veganska kosten.

Det finns gott om exempel på elitidrottare som äter växtbaserad, inga mindre en Venus Williams, Kyrie Irving, Colin Kaepernick, Lars Frölander och Patrik Baboumian är några av dem som bevisat världen att en växtbaserad kost inte hindrar dig från att bli stark eller snabb.

Vi frågade nutritionisterna Pernilla Berg och Anna- Karin Quetel om hur du ska göra för att få i dig allt du behöver. 

Räcker det verkligen med vegetabiliskt protein, eller är det viktigt med tillskott?
Anna – Karin: De allra flesta som tränar på motionärsnivå behöver inte oroa sig för sin kost. Tränar man på elitnivå kan det ställa högre krav på vissa näringsämnen men framförallt är det energiintaget som kan bli en utmaning. De allra flesta får i sig det protein de behöver om de äter en varierad kost. Bröd är faktiskt en av våra största proteinkällor, spannmål kombinerat med baljväxter gör att du får en bra kombination av aminosyror.

Finns det några specifika näringsämnen en ska tänka på vid träning?

Pernilla: Om du tränar mycket löpning trampas många röda blodkroppar sönder. Det är lätt att få brist på järn och vitamin B12. Om man känner sig trött kan man testa värdena hos vårdcentralen. Jag rekommenderar vitamin B12 till alla veganer, oavsett om man tränar eller inte. Det vanligaste nybörjarmisstaget är att man får i sig för lite kalorier. Nötter är jättebra och man kan gärna berika maten med en omega 3-rik olja. Om du äter sallad kan du ringla över olja och lägga till baljväxter eller quinoa.

Vill du ändå stoppa i dig extra protein inför träningen?

- Proteinpulver: Skippa animaliska proteinpulver (exempelvis vassle och kasein) och använda istället soja-,hampa- eller risbaserad pulver.
- Nötter: En stor klick jordnötssmör! Ät direkt eller blanda i smoothies för att höja proteinhalten.
- Bars: Det finns vegansk bars med extra protein. På Goodstore (både butik och via webbshopen) finns exempelvis Builder’s bars.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden