Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk Janssons frestelse på ett bord med en vegansk griljerad skinka i bakgrunden.

Veganska alternativ till julbordets varma rätter

För många är skinka, köttbullar och prinskorv de rätter som först dyker upp i huvudet när någon säger ”julbord”. Du som väljer vego behöver inte göra avkall på julbordets traditionella varma och köttiga ”huvudrätter”, utan det finns flera goda, veganska alternativ att upptäcka! Här tipsar vi om några favoriter. 

en påse veganska prinskorvar mot en grön bakgrund

VegMe Prinskorv

VegMe’s prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö är även de ett fint alternativ! Precis som övriga korvar från VegMe har de ett tunt skinn av alger som hjälper dem att hålla formen och ger ett ”knak” i bettet. 

en påse veganska prinskorvar mot en grön bakgrund

Anammas Vegoprins

Dessa små godbitar från Anamma vill du inte heller missa! I perfekt munsbitsstorlek och vegobullarnas andra hälft på julbordet. 

en påse veganska prinskorvar mot en grön bakgrund

Peas of Heaven Prinskorv

Prinskorvarna från Peas of Heaven är baserade på ärtprotein som odlats i europa och funkar även de finfint på julbordet.

en påse veganska köttbullar mot en grön bakgrund

Felix Vegetariska Delikatessbullar

Felix Vegetariska Delikatessbullar är en modern, vegansk version av FELIX Små Delikatessköttbullar! Delikatessbullarna är både mindre i storleken än vanliga köttbullar och har också 80% lägre klimatavtryck. Delikatessbullarna är gjorda på ärta och vete och är rika på protein och är perfekt på julbordet för de som gillar bullar i mindre storlek. Krydda med kryddpeppar vid stekning för extra julig smak. 

en påse veganska köttbullar mot en grön bakgrund

Dafgårds - Leifs Köttfria Köttbullar

En garanterad favorit på julbordet! En anekdotisk studie utförd av undertecknad ansvarig från Välj Vego visar att fem av fem köttätare älskar dessa köttfria köttbullar. Dessutom är det ingen som ens skulle märka att dessa var veganska om de ställdes upp mitt på ett vanligt julbord. En superhit!

en påse veganska köttbullar mot en grön bakgrund

Anammas Vegobullar

Vegobullarna från Anamma är ganska neutrala i smaken och passar därför i de allra flesta sammanhang, så även på julbordet. Bullarna är gjorda på soja och är både veganska och glutenfria.

Ett paket veganska köttbullar mot en grön bakgrund

Peas of Heaven - Balls of Heaven 2.0

Du hittar även veganska köttbullar från Peas of Heaven i butik, under det lite lustiga namnet Balls of Heaven. En god utmanare till julbordet som är baserad på europeiskt ärtprotein, och i år med uppdaterat recept där de liknar de än mer den köttbaserade varianten, i både smak och textur, vilket gör dem extra goda i såväl tomatsås som på ett klassiskt julbord. 

Veganska köttbullar i en vit keramikskål på ett uppdukat julbord.

Recept: Veganska Köttbullar

Köttbullar har blivit en stapelvara på julbordet, och går således inte att vara utan. Som tur är finns det både smarriga recept och färdiga veganska köttbullar att köpa i butikerna. Här har vi ett recept om du gillar att göra din julmat från grunden!

Förpackning med växtbaserad julskinka mot en grön bakgrund.

Veganskt Alternativ till Julskinka

Bor du i, eller innan jul har vägarna förbi, Stockholm så kan vi tipsa om att besöka Goodstore. Goodstore har nämligen en vegansk julskinka under sitt egna varumärke. Skinkan är redo att griljera. Vill man ha en mer julskinkskänsla än vanliga påläggskivor, men är för lat för att göra egen julskinka på seitan så är den här ett bra alternativ!

Griljerad tofu på en mörk marmorplatta på ett uppdukat julbord.

Recept: Vegansk julskinka på alspånsrökt tofu

Yipins egna idé för en vegansk julskinka. Det här är nämligen den ultimata rätten till det moderna julbordet, som dessutom hela familjen kan älska. Allt du behöver göra är att griljera alspånsrökt tofu direkt ur förpackningen, med en len och smakrik senapsblanding. In i ugnen och vips så har du en vegansk julskinka redo att njutas av! 

Recept: Vegansk Seitanskinka

Du kommer imponera på hela sällskapet i jul med den här helt veganska julskinkan som är version 4.0. Följ receptet till punkt och pricka för bästa resultat. God jul och tacka receptkreatören Awesome Vegan Dad senare!

Vegansk Janssons frestelse på ett bord med en vegansk griljerad skinka i bakgrunden.

Recept: Vegansk Janssons

Vad är väl ett julbord utan Janssons. Och i ärlighetens namn, vem i hela världen vill ha ansjovis i en sån här härlig potatisskapelse? Nej, låt fisken vara och låt smaklökarna njuta av den här klassikern i vegansk tappning!

Spjäll på tofu i en glasform på en skärbräda i trä.

Recept: Veganska Tofuspjäll med Plommon

Juligt tofuspjäll med smaker av ingefära och plommon, helt veganskt. Dessa godbitar gör sig lika bra tillsammans med potatis. Sprängfyllda av smak ska dessa få vila till sig i minst en timme för att få in smakerna ordentligt i tofun.

Recept: Rökig Bryssekålssallad

Ett juligt recept från bästa Vegansk matlåda kommer lastat! Det är få grönisar som är så charmiga som brysselkålen. Där ligger de i matbutiken som en snackformad version av sina storesystrar grönkålen, savoykålen och vitkålen. Lite kaxig, lite lyxig och något exklusivare med sin högtidsbetonade historia. Vi väljer att boosta hennes ego ytterligare genom att presentera henne för de andra internationella storspelarna på julbordet: tranbären, pekannötterna och det nya namnet på allas läppar, den alspånsrökta tofun.

Få mer inspiration ett klick bort! I vårt inspirationsmagasin får du veganska bakningstips, recept, inköpslista och massor hjälpsamma vegotips!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden