Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk gubbröra på juligt dekorerat bord

Veganska alternativ till julbordets kalla tillbehör

 Här finns alla kalla rätter du vill ha på det växtbaserade julbordet, vare sig du vill laga rätterna själv eller köpa färdiga alternativ. Auberginesill och hemgjord gubbröra i all ära, men ibland är vi väldigt tacksamma över att det finns färdiga veganska alternativ att köpa i butik! Hur som helst så finns något som passar dig: laga från grunden eller ta ett chill pill med färdiga produkter som ersätter fisk och diverse röror på julbordet

två burkar tofusill mot en grön bakgrund

Tofusill från Coop

Coop har två olika varianter av “sill”  gjorda på tofu. De kommer i klassiska julbordssmaker - senapstofu med dill och skärgårdstofu med tångkaviar. Supergoda och finns i de flesta Coop-butikerna runtom i landet. 

två burkar svampsill mot en grön bakgrund

Svill från ICA

ICA Selection har två produkter gjorda på svenskodlad, ekologisk shiitakesvamp som är inlagd och smakar som sill. Smakerna är senap samt örter och lök. Svill tillagas för hand och är naturligt glutenfri, mjölkfri och helt vegansk. En riktigt utstickare!

en burk tofusill mot en grön bakgrund

Tofu senapsgravad från Fiskexporten

Fiskexporten som vanligen håller på med fiskprodukter har tagit fram en vegansk senapssill, även den med tofu. Den går under namnet tofu senapsgravad. Väldig god!

Vegansk auberginesill i en skål på en skärbräda i trä.

Recept: Sex sorters vegansk sill

Vill du göra din egna sill? Då har vi recepten till dig! De flesta recepten har aubergine som huvudingrediens (som substitut till sillen) men en har också tofu. Eftersom smaken är som baken tipsar vi här om sex olika sorter, så att du kan hitta din favorit!

två röror mot en grön bakgrund

Varmrökt och Skagen från Yipin

Yipin har två röror som passar perfekt på julbordet. Tofuröra varmrökt är en vegansk laxröra som innehåller strimlor av alspånsrökt tofu som både smakar och känns som lax. Yipin tofuröra skagen är en vegansk skagenröra som innehåller tofubitar med tångkaviar, dill och citron.  Båda är helt färdiga att servera och gör sig bra på julbordet!

En burk med vegoskagen mot en grön bakgrund.

Skagenröra från Hooked Foods

Toonish Skagen är en färdig röra av en svensk klassiker med vegansk tonfisk i istället för tofu som de andra växtbaserade sorterna brukar ha. Passar perfekt på rostat bröd, i baguette, på snittar eller i bakad potatis och självklart som en röra på julbordet. 

Vegansk gubbröra på fröknäcke

Recept: Vegansk Gubbröra

Gubbröra är en klassiker som passat fint på mackan eller tillsammans med potatis. Här har vi veganiserat den och använt både tofu och aubergine för att få till bra konsistens. Vi använder ett salt som kallas för kala namak för att få till "kokt-ägg-smak". Kala Namak går att beställa på många olkia ställen, bland annat apotea

en burk med rödbetssallad mot en grön bakgrund

Vegansk rödbetssallad från Rydbergs

Även andra företag har gjort veganska versioner av rödbetssallad, bl.a. Rydbergs. Denna är gjord på rödbetor från Gotland och är väldigt lik deras "vanliga" rödbetssallad, bortsett från att denna inte innehåller ägg!

En burk rödbetssallad mot en grön bakgrund.

Rödbetssallad från VegMe

Det veganska företaget VegMes version av den klassiska rödbetssalladen passar perfekt till julbordet. Den är gjord på svenska rödbetor och VegMe-majonnäs som ger den en lätt syrlig smak. Supergod!

Rödbetssallad i en vit porslinsskål på ett uppdukat julbord.

Recept: Enkel Rödbetssallad

Ett bra vegansk recept på rödbetssallad som går att variera med äpplen, lök, kapris. Köp gärna färdigkokta rödbetor så spar du tid.

En förpackning växtbaserad gravad lax mot en grön bakgrund

Rökig L*x från Astrid och Aporna

Om du väldigt gärna vill ha ett alternativ till fisk på julbordet, men inte vill göra egen gravad morot, är Astrid och Apronas rökiga l*x ett tips! Detta växtbaserat alternativ till kallrökt lax kommer i tunna, milt rökiga skivor och finns hos Ica.

En påse växtbaserad lax mot en grön bakgrund.

Växtbaserad Lax från Hooked Foods

Vill du äta vego men saknar laxen? Worry not! Hooked Foods har släppt en växtbaserad lax som är supergod att äta kall som den än. Passar perfekt på julbordet till potatisen och en kall sås. Så lik fisk att du nästan tror att det är det du äter. Fast utan "the catch". 

Hyvlade gravade morötter som ligger på varandra

Recept: Gravad Morot

Gravad morot eller "vegansk gravad lax" passar bra till de flesta svenska högtider som jul, påsk och midsommar. Den här godingen måste ha tid att vila under natten, så förbered den gärna dagen innan!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden