Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk champignon au vin skapad av Vegansk matlåda

Vegansk champignon au vin

Svampsläktet älskar fukt – utnyttja den egenskapen med en enkel rödvinssås. Smaksuccé utlovas! Receptet kommer från Djurens Rätt tidning och är skapad av tvillingsystrarna bakom Vegansk Matlåda. Rätten kan göras helt glutenfri genom att använda majsstärkelse som redning och en glutenfri växtbaserad grädde.

45 min
Påsk
Nyår
Middag
Imponera
Glutenfritt

Ingredienser

4 portioner
100 g shiitakesvamp
100 g ostronskivling
200 g kastanjechampinjoner
Olja till stekning
4 vitlöksklyftor
150 g schalottenlök
1 dl rött vin
1 msk mörk grönsaksfond
1,5 dl havregrädde
1 dl vatten
4 msk färsk rosmarin (cirka)
2 msk vetemjöl eller annan redning
Salt och peppar

Potatismos med blomkål

400 g potatis
300 g blomkål
1 dl havregrädde
3 msk mjölkfritt margarin
Salt och vitpeppar efter smak

 

  1. Finhacka vitlöken och skär schalottenlöken i halvor, stek på medelhög värme i ett par minuter tills dess att de mjuknat något.
  2. Skiva svampen grovt och lägg ned den i pannan. Rör om och stek i 5–10 minuter tills vätskan släppt ur svampen. Häll i vinet och låt det puttra tills dess att svampen sugit upp i princip allt vin.
  3. Blanda grädde, vetemjöl och fond till en jämn vätska, tillsätt denna och vattnet i pannan och låt puttra ihop under lock tillsammans med salt, peppar och färsk, hackad rosmarin i minst 30 minuter.
  4. Skala och skär potatisen och blomkålen (stjälken kan du också använda) i mindre bitar. Koka upp vatten och sätt potatisen på kokning i cirka 15 minuter, tillsätt blomkålen efter ungefär halva tiden och häll av när de båda mjuknat. Låt ånga av i cirka 5 minuter i durkslag.
  5. Stöt blomkål och potatis i en kastrull under låg uppvärmning, rör ned grädde, margarin, salt och peppar.
  6. Klart. Servera gärna med en rosmarinkvist!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden