Gravad morot
Gravad morot är så bra gott i sig och ett bra substitut till gravlax om man vill fylla den luckan. Du kan justera smaken lite som du vill. Öka eller minska syran och sötman beroende på hur du föredrar din morot. Receptet kommer från Gustav Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Ingredienser
UGNSBAKADE MORÖTTER
6 stora morötter
3 dl grovsalt
LAG
2 msk ättiksprit, 12%
4 msk strösocker
1 dl hett vatten
1 tsk liquid smoke
1 blad norialger
1 ½ tsk senapsfrön
3 lagerblad
HOVMÄSTARSÅS
2 msk grov skånsk senap
1 msk dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1/1 dl hackad dill
Salt och vitpeppar
DAG 1
- Sätt ugnen på 200°C. Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnsfast form. Saltet för att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare och lätt salta i smaken. Ugnsbaka i 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten. Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.
- Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas. Låt koka upp helt och ta av från värmen när sockret lösts upp. Låt svalna helt.
- Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.
Dag 2
- Gör hovmästarsåsen. Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
- Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller en mandolin. Blanda morotsskivorna med ½ dl hovmästarsås så att de täcks jämt.
- Lägg på ett uppläggningsfat och servera med resten av hovmästarsåsen vid sidan av.