Hoppa till huvudinnehåll
En man som håller i en skål med veganska julköttbullar

Veganska julköttbullar

I en julköttbulle ska det vara kryddpeppar och gärna dijonsenap för en extra kick. Gustav brukar försöka göra sina julköttbullar mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att det blir som en krispig liten munsbit. Receptet kommer från Gustav Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.

Jul

Ingredienser

850 g Formbar färs
2 st gula lökar
2 msk mörk kinesisk sojasås
2 msk brynt scharlottenlöksfond eller annan grönsaksfond
1.5 msk mald kryddpeppar
2 msk Dijonsenap
Salt och svartpeppar
Växtbaserat smör eller rapsolja att steka i
  1. Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur i ungefär 45 minuter. 
  2. Skala och finhacka löken, ju finare desto bättre. 
  3. Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand. 
  4. Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha ganska mustig karaktär av lök, senap och kryddpeppar. 
  5. Forma små bollar, cirka 1–2 msk färs per köttbulle. 
  6. Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett i en stekpanna på hög värme till de fått fin färg och känns fasta.  

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden