Hoppa till huvudinnehåll
Thumbnail

Rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto

Bild och recept från vegoteket

30 min
Påsk
Förrätt
Midsommar
Glutenfritt

Ingredienser

2 portioner

2 portioner

1 stor rotselleri
1 block tofu (ca 250 gram)
olivolja
salt & peppar
machésallad
sesamfrön

Örtpesto

4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilica och timjan)
1 1/2 dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön också)
1 msk citronsaft
1 msk agave
1 vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
några nypor svartpeppar

Rödbetskräm

2 kokta rödbetor
saft från 1/2-1 citron
1/2 dl olivolja
salt & peppar
1 burk kokta kikärtor (400gram)
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt.

Örtpeston:

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet.

Rödbetskrämen:

  1. Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konstistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning.
  2. Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit!

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden

Lämna följande fält tomt