Hoppa till huvudinnehåll
vegansk fiskgratäng och bokomslag

Fiskgratäng med purjolöksstuvning

Receptet kommer från kokboken "Vegansk husmanskost" den finns både som fysisk bok och som app, skapad av Gustav Johansson och fotad av Simon Bajada.

40 min
Påsk
Midsommar
Middag
Veganiserad
Imponera

Ingredienser

4 portioner
 2 paket naturell fast tofu á 250 g
 2 msk tångrom
 Några kvistar dill
 Purjolöksstuvning
 2 msk mjölkfritt  margarin
1 stor purjolök
4 dl havregrädde 
1 dl vatten
3 msk tångrom
1,5 msk ljus sojasås
0,5 dl färsk hackad dill
juice från 0,5 citron
Salt och svartpeppar efter smak

potatismos duchess

1 kg mjölig potatis
2 dl havregrädde
75 g mjölkfritt margarin
3 msk kikärtsspad
1 krm gurkmeja
0,5 tsk muskotnöt
 Salt och vitpeppar efter smak

Tofun 

  1. Ta tofun ur paketen och lägg i press mellan några lager hushållspapper, två tallrikar och något tungt. Detta pressar ut överflödig vätska ur tofun och gör att den tar åt sig mer smak och blir fastare. Låt ligga i press medan du fixar potatismoset och stuvningen. Skiva därefter tofu  i ca 7 mm tjocka skivor, från kortsida till kortsida 

Purjolöksstuvning

  1. Skölj och hacka hela purjolöken först en gång på längden och sedan i ca 1 cm tjocka skivor.
  2. Värm upp en gryta på spisen och fräs löken mjukt i margarinet. Tillsätt havregrädde, tångrom, sojasås och salt och peppar. Låt koka 10 minuter.
  3. Blanda 0,5 dl av stuvningen med vetemjölet till en redning och häll ner i grytan så den tjocknar. Du vill ha en relativt tjock stuvning. Ta av grytan från värmen och rör ner citronjuice och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Du vill ha en kraftig smak i såsen då tofun och potatismoset är ganska neutralt.

Potatismos duchesse

  1.  Skala potatisen, tärna och koka tills mjuk. Häll av potatisvattnet och låt potatisen ånga några minuter i durkslag, så den inte är så fuktig. Lägg potatisen i en kastrull eller stor skål och rör ner margarinet.
  2. Mosa med en potatisstöt tills allt margarin blandats in i potatisen. Rör ner kikärtsspadet (enklast är att klippa av ett litet hörn på en tetra med kikärtor och hälla direkt ifrån den. Tetran kan du stänga med en klämma igen).
  3. Späd moset med havregrädde tills du får en fast och krämig konsistens. Krydda med muskot, vitpeppar, salt och gurkmeja. Gurkmejan kan uteslutas, men ger moset en fin gul färg

 
Gratängen

  1. Sätt ugnen på 200 grader, grilleffekt. Ta fram antingen en stor ugnsform, 30×40 cm eller 4 stycken portionsformar, 15×20 cm.
  2. Fyll en sprits med potatismos och spritsa potatismos utmed kanterna på formen. Lägg tofuskivor i mitten av potatismoset, överlappandes varandra. Häll stuvningen över tofun, i mitten av potatismoset. Toppa stuvningen med några små skedar tångrom.
  3. Grädda i ca 10-15 minuter i ugnen, tills potatismoset får fin färg. Toppa med några dillkvistar och servera genast!

 

vegansk fiskgratäng och bokomslag

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden