Hoppa till huvudinnehåll
Gräddig pasta på vit tallrik, det ligger champinjoner intill tallriken

Vecka 3 - 4 portioner, 7 middagar

Nedan har vi styrt upp en inköpslista för din tredje vecka med växtbaserat! Vi utgår från att du har basvaror som olja, salt och peppar hemma. Allt annat listar vi nedan. Glöm inte att komplettera med frukostmat och mellanmål.

När vi kollade med våra följare om matvanor visade det sig att en större majoritet äter lunch ute eller på skolan och att det är middag de flesta lägger störst fokus på.  Dessutom var det många som gillade att få mat över under middagen och göra matlåda. Därför valde vi att fokusera på middagar.

Det är svårt att göra en inköpslista som ska passa olika individer och familjekonstellationer men vi har sammanställt 7 middagar med 4 portioner för varje dag. Bor du själv eller är ni färre eller fler än 4 i hushållet? Se då till att anpassa mängderna eller gör matlådor av samma rätt. Lycka till!

Laddar ner inköpslista. 

Gräddig pasta på vit tallrik, det ligger champinjoner intill tallriken

Krämig pasta med svampsås

Krämig pasta - helt vegansk! Välj dina favoritsvampar och koka ihop till en krämig sås och blanda ihop med pasta. Välj sojagrädde och glutenfri pasta vid celiaki. 

Kikärtscurry med svart ris på en turkos tallrik

Vegansk kikärtscurry med svart ris

Den här rätten kan också kortas ner och vara klar ungefär när riset är klar, men smakerna framträder bättre när de får koka ihop länge! 

Veganska spett och potatissallad på en tallrik

Vegobitar i spett med kryddig marinad

Veganska "kycklingspett" med sting. Gillar du stark mat kan vi rekommendera att ösa på med piripiri. De ger bra hetta och det mjukas upp av sötman från sirap och sältan från japansk soja.

två skålar med soppa står på en randig handduk, bredvid ligger en några skivor bröd

Krämig soppa på butternutpumpa

Den här mustiga soppan värmer upp kroppen även under de kyligaste dagarna. Med butternutpumpa, äpplen, ingefära och växtbaserad grädde kan det inte gå fel. Perfekt för hösten och vintern! 

veganska köttbullar, potatismos och gröna ärtor på en vit tallrik

Veganska köttbullar & potatismos

Potatismos kan användas till mycket allt från klassiska rätten med vegobullar till f*skgratäng. Här på väljvego har vi veganiserat det vanliga receptet och tagit till vegetabilisk grädde och margarin för att till perfekt mos, servera gärna med grönsaksbullar. 

Vegansk gryta med saffran och vegobitar

Vegansk gryta inspirerad av Biryani

Biryani är en risrätt som är populär i Irak, Indien och Pakistan. Rätten består vanligen av ris, kryddor och ibland kycklingkött och yoghurt. Vi har förenklat och veganiserat receptet – vi använder oss bland annat av vegobitar istället för kyckling, samt växtbaserat yoghurt.

Vegansk ost-och purjolökspaj på ett bord

Vegansk ost-och purjolökspaj

Recept på fantastisk vegansk ostpaj med purjolök, tofu, körsbärstomater. Serveras med fördel kall eller sval så att stanningen hinner sätta sig. Mums!

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden