Hoppa till huvudinnehåll
olika veganska "köttprodukter"

Växtbaserat kött - för dig som vill minska din köttkonsumtion

Vi kliver snart in i en ny era för maten vi konsumerar. Vi har aldrig haft så bra teknologi och förutsättningar för att skapa bra och säker mat som vi har idag. Samtidigt som befolkningen på jorden växer måste vi mätta hungriga magar och göra det så energieffektivt som möjligt. Och den veganska maten har stor potential. 

Visste du t.ex att 45 % av jordens landsyta används för uppfödning av djur och odling av deras foder? För att få perspektiv kan vi nämna att samtliga byggnader, motorvägar och asfalterade områden utgör bara 1 % av jordens landsmassa. Det är tydligt att detta inte är hållbart och att det berör miljontals liv. 

Oumph!

Food for Progress, som är bolaget bakom Oumph!, överrumplade vegovärlden för ett par år sedan. Företaget bildades så sent som 2012 och har sedan dess växt lavinartat. De erbjuder diverse produkter, allt från Pulled Oumph till burgare och pizza. Du finner Oumph! ofta ute på restauranger, caféer och ombord på SJ.

Fyra tortillas fyllda med veganska bitar och grönsaker på ett bord

Hälsans kök

Företaget är en ledande vegoaktör i Sverige och har under de senaste åren veganiserat stora delar av sitt sortiment. Vegofiléer som efterliknar kyckling och Pulled beans som påminner lite om pulled beef är några av deras senaste och mest populära produkter.

Fyra veganska korv med bröd intill varandra på en bricka

Anamma

Det svenska företaget har funnits i ungefär 20 år och var de första att komma med formbar färs – en färs som inte behöver något bindande för att kunna formas till egna vegobullar, biffar eller järpar. De är också ett av de enklaste varumärkena att få tag i då de finns hos alla stora matvarukedjor.

Fry’s

Det sydafrikanska familjeägda företaget Fry's tillverkar veganska produkter sedan tidigt 90-tal. De erbjuder allt från Chicken style strips som påminner om kyckling till vegansk falukorv och glutenfria nuggets. I Sverige distribueras de av Ahlströms.

Veganska köttbullar i en vit skål på ett dukat bord

Vegme

Det svenska företaget tillverkar en stor variation av veganska produkter, allt från formbar färs till färdiga matlådor och veganska såser. De har också börjat dyka upp på diverse restauranger och Circle K har t.ex. en köttbullemacka med deras vegobullar och rödbetssallad.  

Vegansk burgare från Beyond meat

Beyond meat

Det amerikanska företaget har fått stora namn som Bill Gates och Leonardo DiCaprio att investera rejäla summor i företaget, som tagit fram köttiga produkter med en specialteknik. Den produkt som nu finns tillgänglig i Sverige är just burgaren, som består av ärtprotein och rödbetsjuice för att få ett blodigt utseende. Produkterna hittar du på Coop och på utvalda restauranger.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden