Hoppa till huvudinnehåll
Flera olika sorters baljväxter i små säckar

Billig vegansk mat

Vegansk mat behöver inte vara dyr. Precis som med vilken kost som helst så är mat lagad från grunden billigare, och att planera dina måltider ger inte bara en boost till ekonomin, det hjälper också att minska matsvinn. Nedan följer Välj Vegos bästa tips för billig mat.

Flera olika sorters baljväxter i små säckar

1. Råvarorna

Råvarorna i vegansk mat behöver inte vara dyra. Att köpa torkade baljväxter är billigare än att köpa färdigkokta baljväxter (kikärtor, bönor, linser m.m). Och betydligt billigare än att äta färdiga produkter som korv, vegobitar och vegobullar. Men det gäller att ha tid för att kunna blötlägga och koka dessa. Du kan t.ex avsätta en dag i veckan där du kokar baljväxter för hela veckan som du sedan fryser in. Fryst mat är också ett sätt att både spara pengar och minska matsvinn. Frysta grönsaker, frukter och bär kan piffa upp måltider utan att priset drar iväg. 

Person sitter med en laptop i ena handen och en skrivlapp i den andra vid ett skrivbord

2. Planera matlagningen 

Vi har redan gått in på det, men att avsätta tid för att tillaga mat gör att du kan göra storkok, använda dig av billigare råvaror (som just torkade baljväxter eller frysta grönsaker) och göra att matlagningen verkligen blir av. Ett problem för många är att vardagspusslet gör att en väljer snabblösningar till mat,  det bidrar till att kostnaderna drar iväg. Det är enklare att steka på vegobullar än att göra kikärtsbiffar eller att köpa färdig sås istället för att blanda ihop en egen. Gör egna matsedlar med dina bästa rätter och planera in t.ex om du behöver blötlägga eller tina upp något.

 

Mynthögar i olika nivåer

3. Ha ett matkonto!

Att ha ett specifikt konto för mat gör att du kan budgetera vecka för vecka hela månaden och veta exakt när pengarna är slut. Det gör att du blir mer benägen att planera och välja maten med omsorg. Att handla utifrån en lista istället för att impulshandla gör också att du inte har lika mycket matsvinn och att mer av maten faktisk hamnar i magen och inte i soporna.  

Matspar.se

Jämförelsesajten Matspar vill göra det så bekvämt och enkelt som möjligt att handla mat hemifrån. Att kunna stå framför kylskåpet och på plats avgöra vad som skall handlas. På sajten kan du som beställer din mat på nätet jämföra priser mellan de olika aktörer som erbjuder just hemleverans. Det kan vara en rolig utmaning att budgetera mat! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden