Hoppa till huvudinnehåll
Bild på grönsaker och kock med korsade armar
Vegokoll

Sverige får sin första vegetariska mattävling

Den 16 september i år går Nordens första 100% växtbaserade mattävling av stapeln.

Bakom initiativet ligger nätverket Vegetariska Kockars Förening. Med tävlingens slogan ”what do you
bring to the table” startar den spännande vägen till att hitta den bästa vegetariska gourmeträtten
2018 och skapa framtidens mat.Plantable Cooking Contest är en tävling som riktar sig till alla typer av matlagare i Sverige och de nordiska länderna som lagar mat på en professionell nivå. Som deltagare är första steget att skicka in sin bästa maträtt med ingredienser enbart från växtriket. I augusti utses sex finalister av en jury som sedan möter varandra i finalen i september. Tävlingens fokus är just att lyfta fram själva måltiden där Plant står för det växtbaserade och Table är det gemensamma bordet.

Jag vill öka medvetenheten och intresset för bra och spännande grönsakskompositioner. Fler människor blir vegetarianer eller flexitarianer och efterfrågan på vegetarisk gourmetmat ökar. Enkel, färdig vegetarisk vardagsmat kommer också att bli ännu vanligare. Den röda tråden i den här utvecklingen är en medvetenhet om vilken roll maten spelar i samhället, för miljön, ekonomin och hälsan,” säger Anders Ramsay, ordförande Vegetariska Kockars Förening och en av
initiativtagarna till tävlingen.

Registreringen är öppen med sista anmälningsdag den 16 juni. Finalen äger därefter rum den 16 september i Måltidens Hus i Grythyttan.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden