Hoppa till huvudinnehåll
Olika rätter med växtbaserade köttsubstitut
Vegokoll

Vegetarisk nudge får elever att välja växtbaserat

Det våras för den vegetariska skolmaten! När skolbarnen får välja är det växtbaserade tacos, poké bowls och nudelwokar som lockar. Den svenska livsmedelskoncernen Greenfood har lyckats få tusentals elever att äta vegetariskt till lunch, med ett modernt matkoncept som tar gatumaten in i skolmatsalen. En nudge som genererat 700 000 vegetariska portioner. Nu bjuder experterna bakom konceptet på sina viktigaste insikter.

En av Europas ledande aktörer inom hälsosam och hållbar mat, svenska Greenfood, ställde sig frågan hur kan fler barn och unga lockas att välja vegetariskt oftare tillsammans med koncernbolaget Ahlströms. Lösningen blev ett modernt matkoncept som tar gatumaten in i skolmatsalen: Street Food-veckor.

Nu har konceptet testats i 47 svenska kommuner sedan starten 2019, och 700 000 vegetariska portioner (som i vanliga fall hade bestått av kött, fisk eller fågel!) senare står det klart: det går att få barn och unga att äta mer växtbaserat.

Burger Tuesday, Let’s Wok Monday eller Mexican Friday – konceptet går ut på att eleverna serveras en veckomeny med smakrika och trendsäkra maträtter som skapats med barnen i åtanke. Maten presenteras i en aptitretande inramning, där allt från inbjudande servering till coola skyltar höjer upplevelsen.

Under veckorna samlar skolmatsalarna in statistik, för att se hur många fler som väljer vegetariskt. En vanlig skoldag äter omkring 10 % av eleverna växtbaserad lunch. Under Street Food-veckorna väljer istället över hälften att skippa köttet. I vissa kommuner är det så många som 77 % av eleverna som äter vegetariskt under temaveckan.

Varje dag serveras över en miljon skolluncher i Sverige – och även om undersökningar visar att eleverna är positiva till vegetarisk mat, så är fortfarande en majoritet av serveringarna animaliska. Insikterna från Street Food-veckorna är en viktig pusselbit för att få fler att äta vegetariskt.

Våra temaveckor har lärt oss att framtidens växtbaserade mat är rolig, snygg och trendig. Med rätt genomförande är det fullt möjligt att locka fler till att vidga sina vyer, prova nya maträtter och äta mer från växtriket! Från 10 % växtbaserat – till 77 % på en enda vecka! Fantastiskt! säger Jacob Ahlström, VD för Ahlströms.
 

Tre viktiga insikter för att få barn och unga att välja vegetariskt:

 1. Veganifiera favoritmaten
  Barn är kräsna, det vet vi. Så istället för att servera dem komplicerade alternativ från växtriket som de inte känner igen erbjuder vi mat de faktiskt gillar! På så sätt sänker vi den mentala tröskeln för att smaka. Världens enklaste nudge!
   
 2. Se till att det är snyggt
  Man äter med ögonen. När maten presenteras på ett aptitligt sätt vågar fler testa. Dela upp ingredienserna och låt barnen själva välja vad de vill smaka på. Vi har också märkt att coola skyltar och menyer som ger associationer till en cool gatumiljö ökar elevernas benägenhet att gilla konceptet.
   
 3. Tjata inte om hur vegetariskt det är
  Inspirationsveckan är visserligen vegetariskt – men det är ingenting att skylta med. Istället hittar vi roliga sätt att beskriva maten på, som väcker elevernas nyfikenhet. Burger Tuesday, Let’s Wok Monday eller Mexican Friday! Barn älskar nuggets, men bryr sig knappast om de är lagade på kyckling.


Bakom konceptet står Ahlströms och deras experter på växtbaserad mat, ett bolag som utvecklat det vegetariska sortimentet i svenska butiker och serveringar sedan 2010. Ahlströms är idag en del av den svenska koncernen Greenfood, som har arbetat med hälsosam mat och hållbar mat i flera decennier. Idag består koncernens sortiment till 90 procent av vegetariska produkter och till 70 procent av veganska.

Man skulle kunna tro att vi agerar i egen sak när vi försöker få fler barn och unga att äta växtbaserat, men faktum är att det är en framtidsfråga. Vi alla måste äta mer vegetariskt, för vår egen skull, och för planetens. Att presentera smakrik, rolig och god skolmat som dessutom är hållbar är ett sådant exempel. Vår roll, som en av Europas ledande aktörer inom hälsosam och hållbar mat kommer med ett stort ansvar. Ju fler vi motiverar att välja mat som gör gott, desto större skillnad gör vi, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood.

Topp 3: Skolbarnens vegetariska favoriter

1. Tacos

2. Nudelwok

3. Nuggets (alt Poké Bowl)

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden