Hoppa till huvudinnehåll
en tallrik med vegofärsspett och grönsaker
Vegokoll

Anamma nudge'ar köttätare till vego med "köttavdraget"

Vegoproducenten Anamma har följt utvecklingen av svenskarnas köttkonsumtion på nära håll, och sett en minskning av vegokategorin efter år av framfart. För att knuffa tillbaka konsumenter i en grönare riktning sjösätter Anamma därför Köttavdraget som innebär att den som köpt kött kan använda sitt kvitto för att få ett köttigt avdrag på vego. Blir mottagandet positivt är Anammas mål att skala upp den omvända lojalitetslogiken för att driva förändring.

Nu introducerar vegoproducenten Anamma ett nytt klimatdrag – Köttavdraget – som vänder sig till en inte helt självklar, men viktig målgrupp: köttätare. För att få avdrag på Anammas produkter i svenska matbutiker behöver köttätare ladda upp bilder på sina köttkvitton via en hemsida. Avdraget uppgår till 40 kr på ett köp, och är tillgängligt 12 juni – 12 juli. Om mottagandet är positivt och efterfrågan stor är Anammas mål att återanvända och skala upp den omvända lojalitetslogiken framåt.

Köttätare är en svårflörtad målgrupp, men vi vet att deras kost behöver bli mer flexibel om klimatfrågan ska lösas. Köttavdraget vänder egentligen på hela lojalitetslogiken, och belönar de som står längst ifrån vår produktkategori. Enkelt beskrivet är det ett ekonomiskt avdrag specifikt utvecklat för köttätare som kan knuffa dem i en grönare riktning, säger Cornelia Grimshorn, projektledare på Anamma.

Therese Lindahl, Fil. Dr. Nationalekonomi och expert på konsumentbeteende kopplat till klimatet ser positivt på Anammas nya lösning.

Vi gör just nu en studie inom forskningsprogrammet Mistra Food Futures som visar att statliga styrmedel, som exempelvis subventioner, har lite stöd bland konsumenter. Man vill hellre att privata aktörer tar ansvar, och köttavdraget ligger helt i linje med den insikten. För att minska konsumtionen av kött och dess påverkan på miljön måste man våga testa nya lösningar, och det ska bli väldigt intressant att se om detta nya grepp har en effekt på folks beteende, säger Therese Lindahl.

En Novus-undersökning visar att 50% ätit en oförändrad mängd kött det senaste året. Samtidigt har 24% ökat respektive 28% dragit ner på sin konsumtion av antingen rött kött eller fågel. Bland de som ökat sin köttkonsumtion menar 46% att det beror på godare smak, 33% att de gör det av näringsskäl och 16% att det beror på sociala faktorer. Även faktorer som vana, enkelhet och vad folk i ens närhet äter bidrar till bibehållen nivå av köttkonsumtion. Sett till att äta mer växtbaserat klämmer skon kring pris för många – 33% hade ätit mer växtbaserat om det var billigare.

Det är såklart oroande att de som ätit lika mycket eller mer kött är många fler än de som dragit ner på sin köttkonsumtion. Vi vet att många konsumenter vill göra hållbara val, men när trösklarna känns höga håller man fast vid gamla vanor. Därför behövs nya grepp som gör det enkelt och lockande för folk att göra kosten lite grönare. Använder man köttavdraget vinner två parter: ens plånbok och klimatet. Och det bästa är att vi kommer dit utan att använda pekpinnar, säger Cornelia Grimshorn, projektledare på Anamma.

Mistra Food Futures

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden