Hoppa till huvudinnehåll
En hand med svarta handskar som håller i en växtbaserad burgare
Vegokoll

Way Out West öppnar Swedish Startup Kitchen

Way Out West lyfter i år svensk matinnovation med Swedish Startup Kitchen – ett nytt matområde där framtidens växtbaserade smaker står i centrum. I samarbete med några av Sveriges mest nyskapande matentreprenörer bjuds besökarna på innovativa smakupplevelser med planeten i åtanke.

Way Out West har sedan 2012 varit en vegetarisk festival – ett ställningstagande för klimatet, framtiden och smaken. I år tar festivalen nästa steg och sätter maten ännu mer i fokus, genom att tillsammans med några av Sveriges främsta växtbaserade matinnovatörer presentera området Swedish Startup Kitchen. Här får festivalbesökarna uppleva det bästa av svensk, växtbaserad matinnovation. Med samarbetet hoppas man öppna upp för fler att upptäcka nya varumärken och produkter skapade från svenska entreprenörer – avgörande innovationer för att hålla framtidens matsystem vakna och öppna för en hållbar utveckling.

Vi är flera aktörer inom svensk foodtech och växtbaserad utveckling som kämpar för en mer hållbar värld. Men det är svårt att nå ut till konsumenterna och därför är den här platsen så viktig. Way Out West har länge arbetat med hållbarhet och är en perfekt plattform för att öppna upp för samtal om de strukturella hinder som finns i dagens matsystem, säger Lisa Laurell, projektledare för Swedish Startup Kitchen.

I det unika samarbetet mellan några av Sveriges mest banbrytande matstartups och Way Out West bjuds det på framtidens mat – framtagen med både planeten och njutningen i åtanke. I ett containerkök i närheten av Linnétältet kommer besökare kunna smaka på rätter från Hooked, Oh Mungood, och Färsodlarna. Här serveras också drycker med rötter i svensk innovationskraft – från bland andra Häppi och Kado. Och för den som är sugen på något sött finns även efterrätter på plats från DIG och NAIMA. Menyerna har tagits fram i samarbete med Generation Waste för att minimera matsvinn, och maten serveras i lösningar från Grale som bidrar till cirkulära system som sträcker sig från servering till sortering.

Swedish Startup Kitchen började som ett samtal från Patrick på Luger, som undrade om han kunde hjälpa till med en plattform som annars inte är självklar för mindre bolag och ge oss möjligheten att föra gemensamma dialoger. Det blev starten på något större. Festivalbesökarna förtjänar att få smaka på dessa innovationer – att se vad vi kan åstadkomma tillsammans om vi vågar stötta mindre aktörer och faktiskt prata om de strukturella hinder som finns i dagens matsystem, säger Lisa Laurell, projektledare för Swedish Startup Kitchen.

Swedish Startup Kitchen blir en självklar plats för både inspiration och aptit – mitt i hjärtat av Way Out West.

Utöver detta kommer festivalen som alltid att presentera ett brett mat- och dryckesutbud där lokala stjärnkockar, älskade foodtrucks och andra inspirerande mat- och dryckesaktörer tar plats i Slottsskogen under tre dagar. Mat- och dryckesprogrammet presenteras i sin helhet närmare festivalen.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden