Hoppa till huvudinnehåll
En vegansk burgare från Bastard burgers i en persons hand
Vegokoll

Luleå kommun slutar servera vegansk mat - Bastard Burgers kliver in med sina veganska burgare

Som svar på att Luleå kommun efter skolans sommaruppehåll slutat servera vegansk mat i sina gymnasieskolor så teamar streetfoodkedjan Bastard Burgers och den veganska matbloggen Jävligt Gott ihop och bjuder Luleås alla gymnasieelever på gratis veganska hamburgare under lunchen måndag 2 september, samt en heldags utbildning i vegansk matlagning för Luleås skolkockar.

För en vecka sedan intervjuades chefen för måltider inom skolan i Luleå kommun om kommunens nya hållning till vegansk mat. Han sade då att vegansk mat inte är tillräckligt näringsrikt för att serveras som skolmat och hänvisade istället eleverna till salladsbuffén, pastan, riset och potatisen med orden att det är ett eget val, som han inte skulle ha gjort.

Det här fick både Bastard Burgers och Jävligt Gott att reagera. Bastard Burgers erbjuder sedan januari 2019 hela sin meny i vegansk variant, allt från burgare till dryck och milkshakes. Den veganska försäljningen är så hög som 33 procent på vissa restauranger.

Gustav Johansson reser regelbundet runt i Sverige och utbildar kockar både i offentlig och privat sektor i vegansk matlagning och i veckan släppte han en kokbok på temat vegansk husmanskost.

 Luleås skolkockar vet vad eleverna gillar och är bra på att god laga mat, precis som Bastard Burgers kockar. Om de bara får tillgång till rätt råvaror och rätt inspiration är det enkelt att laga näringsriktig vegansk mat. Allt fler kommuner inser att vegansk mat inte handlar om specialkost utan att det är ett av de effektivaste sätten att minska sin klimatpåverkan och höja kvalitén på sin skolmat, säger Gustav "Jävligt Gott" Johansson.


I samband med detta kommer Gustav att erbjuda gratis matlagningsutbildning för skolkockarna.  Utbildningen kan bokas in i dialog mellan Luleå kommun och Jävligt Gott under hela 2019 eller 2020.

För att ytterligare bevisa att vegansk mat kan vara god och näringsriktig så slår Bastard Burgers Luleårestaurang i samarbete med Gustav Johansson upp portarna på måndag 2 september mellan 11:00 och 15:00 och bjuder Luleås alla gymnasieelever på gratis veganburgare.

Hamburgarna kommer att serveras mellan 11:00 och 15:00 till alla elever i gymnasieåldern i Bastard Burgers restaurang i Luleå. Burgarna serveras tills lagret är slut. En burgare och en läsk per per person gäller.

Vi vill ta ställning och visa att vegansk mat inte bara är näringsriktig utan riktigt gott också,
Simon Wanler, vd och medgrundare av Bastard Burgers

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden