Hoppa till huvudinnehåll
Bild på ensam kyckling övertonad till bild på matlagningsbild med rotfruktssopppa.
Vegokoll

Svensk kyckling får rött ljus - Välj vego!

Att det finns stora problem med kycklingindustrin är inget nytt, men det är däremot det röda ljuset för svensk kyckling i Världsnaturfondens köttguide. I den uppdaterade versionen av köttguiden flyttas svensk kyckling från den gula kategorin till den röda kategorin, vilket innebär att den bör undvikas.

I Världsnaturfondens köttguide kategoriseras olika typer av kött utifrån flera olika hållbarhetsaspekter. Tidigare har svensk kyckling placerats i den gula kategorin, vilken innebär att en som konsument bör ha en försiktig inställning. I den uppdaterade versionen av WWF’s köttguide, som lanserades under gårdagen, flyttas svensk kyckling till den röda kategorin, vilket innebär att den bör undvikas.

Bakgrunden till det röda ljuset är skärpta klimatkriterier samt den låga djurvälfärden hos turbokycklingar, vilka bl.a. får smärtor och svårt att röra sig till följd av den onaturligt snabba tillväxten. Ur klimatsynpunkt flyttas kycklingen också ned ett snäpp p.g.a. att kycklingar bl.a. utfodras med soja som kan driva på skövling av regnskog i Sydamerika.

Djurens Rätt och Välj Vego har länge arbetat med att synliggöra problematiken inom den svenska kycklinguppfödningen.

Det är glädjande att turbokycklingar äntligen hamnar högt upp på agendan och att djurvälfärd så tydligt blir en del av hållbarhetsarbetet. Kycklingarna är flest och har det sämst, vilket betyder att många fler behöver välja bort dem från tallriken. Det finns många anledningar att välja mer vego, för ett starkare djurskydd och en hållbar värld, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Här på väljvego.se kan du ta del av tips på vegoprodukter att använda istället för kyckling och massor av goda, kycklingfria recept.

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden