Hoppa till huvudinnehåll

Veganska alternativ istället för kyckling

Sugen på kyckling men vill inte äta djur? Vi förstår helt! Det är superenkelt att få i sig god mat som smakar som kyckling men som är helt veganskt och som är enkla att byta ut i din favoriträtt. Här listar vi några av de färdiga produkter som finns ute i matbutiker runtom i Sverige. Du hittar de flesta i butikens kyl- eller frysdisken - leta efter vegoavdelningen!

Oumph! The Chunk

I frysdiskens vegoavdelning hittar du Oumph-produkterna. The Chunk är neutrala bitar gjorda på soja. De fungerar bra att både steka, grilla, tillaga i ugn, fritera samt koka.

VegMe Vegan Bites

Glutenfria grytbitar gjorda på sojaprotein som passar bra i alla typer av grytor, såser och wok. Bitarna är förstekta så de kan också ätas kalla i en sallad eller wrap. Hittas i kyldisken i affären!

Rör stekt tofu i en skål med sesam och gröna

Tofu

Om du bara testat tofu en gång tidigare och du inte gillade det då, så uppmanar vi dig att testa den från ett annat märke och kanske tillagat på ett annat sätt. Det finns många olika sorters tofu där ute, vissa måste du pressa själv innan tillagning, andra är färdigpressade, vissa är smaksatta andra är naturella så att du får smaksätta själv. 

Tzay Natural Soy Bits

Nuförtiden hittar du tzay-produkterna mestadels i kyldisken. De kommer i olika smaker men alla produkter har som gemensam nämnare att de är goda substitut till just kyckling. Tzay natural soy bits har, som namnet anger, en neutral smak som gör att du kan krydda och marinera dem med det du gillar!

Bärta helbit naturell

Tempeh från Bärta

Du hittar oftast tempeh i kyldisken bland annat vegolivsmedel. Tempeh görs traditionellt på fermenterade sojabönor men i Bärtas fall används istället fermenterade gula ärtor. Bärta har några olika varianter, till exempel Bärta helbit som du kan marinera med dina favoritsmaker. Du hittar den i frysdisken!

Schnitzel, nuggets och vegobitar från Anamma

Anamma har flera veganska produkter som du kan ersätta kyckling med. Bland annat schnitzel, nuggets gjorda på ärtprotein och så dessa sojabaserade vegobitar. Glutenfria och vegansk bitar som passar i grytor, gratänger och sallader. Produkten är rik på protein och tillverkas i Sverige.

Fry's chicken style strips

Fry´s Chicken-style strips, nuggets och Chicken-style burger

Fry's produkter finns i utvalda matbutiker runtom i Sverige och har ett brett sortiment med vegokött. Bland annat finns den perfekta ersättningen till kycklingwoken i Chicken-style strips, till kycklingnuggets i företagets glutenfria nuggets och till kycklingburgaren i Chicken-style burger.

The vegetarian butcher chunks

Chickened Out Chunks från The Vegetarian Butcher

Vissa säger att dessa chunks smakar mer som kyckling än djuret kyckling. The Vegetarian Butcher har flera köttsubstitut i sitt sortiment, bland annat nuggets som är baserade på sojaprotein.

Peas of heaven chic burger och schnitzel

Chic burger och schnitzel från Peas of Heaven

Här har vi produkter som är gjorda på ärtprotein, utan soja, gluten och laktos (just laktosfria blir de ju i och för sig automatiskt eftersom att de är veganska!). 

quorn schnitzel

Schnitzel från Quorn

En mättande och saftig vegansk schnitzel gjord på svampprotein, som är perfekt att ha till hands när du med så enkla medel som möjligt vill få till en god middag. Hacka en sallad och skär klyftpotatis medan ugnen gör resten.

Vivera kyckling

Crispy Chicken Sticks från Vivera

För den som vill ha oäkta Southern fried chicken är detta är hett alternativ! Viveras kycklingsubstitut är gjort på vete- och sojaprotein och tillagas enkelt i stekpannan eller ugnen.

Likemeat chicken

Like Chicken Bites, schnitzel och nuggets från LikeMeat

Tre olika sorters alternativ till kyckling får vi från LikeMeat. De innehåller sojabönor och är rika på protein. Chicken bites kan du till exempel ha till caesarsalladen eller varför inte testa till din favoritgryta som du annars har kyckling i? 

Astrid & aporna kycklingbitar

K*ckl*ngbitar från Astrid och aporna

Smidiga ätklara bitar som du snabbt förvandlar till en mumsi middag. Astrid och aporna rekommenderar själva att steka upp bitarna med färsk timjan, vitlök och en skvätt balsamvinäger för en snabb vardagsrätt. Funkar också strålande i långkok! 

Filet Pieces från Hälsans kök

En favorit för många när det kommer till kycklingsubstitut och som finns i de flesta mataffärers frysdiskar idag. Filébitarna har en neutral smak som passar till en mängd olika rätter så som tacos, wok, sallad eller grytor.

jackfruit

Jackfruit

Superfrukten som är ett gott alternativ till kyckling! I Sverige säljs den oftast inlagd på burk från olika företag, till exempel Renée Voltaire.

Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att ta bort dem från tallriken. Anta vår utmaning “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden