Hoppa till huvudinnehåll
Variety of plant based meat, food to reduce carbon footprint

Istället för kyckling – veganska alternativ

Sugen på kyckling men vill inte äta djur? Här hittar du de bästa veganska alternativen till kyckling som finns i butik – från veganska kycklingbitar och vegofiléer till naturliga växtbaserade alternativ som tofu och jackfruit. De flesta hittar du enkelt i butikens kyl- eller frysdisk, leta efter vegoavdelningen! 
 

Veganska kycklingsubstitut

Ett paken vegobitar mot en ljusrosa bakgrund

Chunks & Vegobitar

Veganska chunks och vegobitar är perfekta substitut i alla rätter där du använder "kycklingbitar" som exempelvis kycklingcurry med ris, thaigrytor eller en krämig kycklingpastarätt. Oumph! har sina Ch*cken Style pieces, Anamma och Hooked sina vegobitar, samt Hälsans Kök sina fillet pieces.  
 

En påse nuggets mot en ljusrosa bakgrund

Veganska Nuggets

Nuggets är nästan enklast att byta till vego bara rakt av, vi lovar att du inte kommer att känna någon skillnad. Vare sig det är som kvällssnacks eller som middag med pommes eller ris och sallad så funkar nuggets fint. Det finns flera varianter av veganska nuggetsute på marknaden bland annat från Anamma, Oumph! och Hälsans Kök.

En förpackning vegofilé mot en ljusrosa bakgrund

Vegofiléer

Vegofiléer har det börjat dyka upp flera av. Hooked foods har en helt vegansk som heter Vegofilé Original. Klassikern är ju att steka på fileer och servera med pommes eller klyftpotatis och vegansk köpes bearnaise. Men du kan ju variera filéerna helt efter din egna smak och tycke!

En förpackning med veganska burgare mot en ljusrosa bakgrund

Vegansk kycklingburgare

Veganska chicken style burgare har kommit och gått bland olika märken. En som du kanske känner igen (om du har testat äta en vegansk k*cklingburgare på Max) är Oh Mungoods ekologisk burgare! Är du i en butik där du inte hittar någon vegansk kycklingburgare går det alltid bra att köpa en vegoschnitzel och slänga mellan ett hamburgerbröd! Vill du göra din egen? 
 

Ett paket vegoschnitzlar mot en ljusrosa bakgrund

Vegoschnitzlar

Veganska schnitzlar finns bland många olika märken, bland annat Anamma, Oumph!, Hälsans Kök och livsmedelskedjornas egna varumärken som ICAs kylda och Eldorados frysta. När man pratar om schnitzlar så tänker folk mer på griskött än kycklingkött, men vi tycker det funkar kanon som kycklingsubstitut.

Traditionellt växtbaserade alternativ

Ett paket tofu mot en ljusrosa bakgrund

Tofu

Tofun har sitt ursprung i Asien med en lång tradition av hantverk bakom sig. De senaste åren har vi fått se råvaran på allt fler svenska matbord, och det funkar kanon att ersätta kycklingen med i många rätter. Det har en naturlig plats i det asiatiska köket, vare sig det är wok, pad thai, mapo tofu eller sushi. Märken som säljer tofu är Yipin, Peas of Heaven och livsmedelskedjornas egna varumärken.

en förpackning tempeh mot en ljusrosa bakgrund

Tempeh

Träffa tofuns udda, men oerhört coola kusin – tempeh! Det är ett fermenterat och växtbaserat protein som varit en delikatess i Indonesien i över 1000 år. Precis som kyckling så kan naturell tempeh marineras och smaksättas med precis vilka smaker du vill. Det går utmärkt att steka, ugnsbaka, grilla, ha i gryta och även att äta precis som det är direkt ur förpackningen. Tempeh säljs bland annat av företagen Yipin, Bärta och Hallstavik Tempe. 
 

En burk jackfruit mot en ljusrosa bakgrund

Jackfruit

Superfrukten jackfruit är ett mångsidigt veganskt alternativ till kyckling tack vare sin trådiga textur, perfekt för att ersätta pulled chicken. Den säljs ofta inlagd på burk (t.ex. Asian Market, Drakfrukt) och kan även finnas i välsorterade butiker. Neutral i smaken, perfekt för att dra åt sig kryddor. Testa gärna vårt recept på krispiga veganska jackfruit-tacos!



 



 

Kikärtor mot en ljusrosa bakgrund

Kikärtor

Byt ut kycklingen mot kikärtor i din nästa gryta eller curry för ett prisvärt och proteinrikt alternativ! De absorberar smakerna väl och ger en bra textur. Få inspiration från vårt veganska kikärtscurry-recept med svart ris!



 

Blomkål mot en ljusrosa bakgrund

Blomkål

Blomkål är kanske inte det första man tänker på som kycklingersättning, men denna mångsidiga grönsak kan verkligen överraska! Ugnsrostad blomkål är en fantastisk rätt i sig, och den kommer verkligen till sin rätt när det gäller att göra veganska "Buffalo Wings". Vill du testa själv? Kolla in vårt recept på supergoda veganska buffalo wings av blomkål! För dig som vill ha ett snabbt alternativ finns även färdiga veganska blomkålsbitar med panering från Apetit

 

Vill du ha fler tips på hur du enkelt ersätter kyckling i maten?

I vår kycklingfria guide delar vi med oss av fler växtbaserade alternativ, inspiration och kunskap som gör det enkelt att välja bort kyckling – utan att kompromissa med smaken.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden