Hoppa till huvudinnehåll

Veganska spenatpiroger

Veganska piroger fyllda med spenat. Låt dig inte skrämmas över att göra en egen deg, den är både enkel och god! Pirogerna passa bra på en buffé, som förrätt eller till soppa.

30 min
Påsk
Midsommar
Förrätt

Ingredienser

30 portioner

Pirogdeg:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
4 msk olja
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
olja till stekning
2 dl finhackad gul lök
2 tomater
200 g färsk bladspenat
½ dl citronsaft, gärna pressad från en färsk citron
salt & peppar

ca 30 stycken 

Degen

  1. Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och det mesta delen av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa en timma.

Fyllningen 

  1. Hetta upp oljan och fräs löken till den blir genomskinlig utan att ta färg. Tärna under tiden tomaterna och tillsätt dem i pannan. Hacka spenatbladen grovt och rör ner även dem. Låt detta fräsa en stund. Pressa över citronsaft och smaksätt med salt och peppar.

Vikning av pirogerna

  1. Kavla ut degen till den är ca ½ cm tjock och ta ut cirklar på ca 8 cm i diameter (t ex med hjälp av ett glas). Lägg en matsked fyllning i mitten av varje cirkel. Nyp ihop degen till en trekantigt knyte eller halvmåne.
  2. Om du har tagit ut alla rundlar på en gång och de krympt ihop lite så kan du kavla ut dem en aning innan du lägger på fyllningen. Om fyllningen är för vattnig och det rinner ut när du nyper ihop pirogerna så häll av lite vätska.  Pensla pirogerna med grädde och grädda dem i 200 grader i ca 15 minuter.

Du kan också fritera pirogerna i olja. Hetta upp rikligt med olja till 170 grader i en liten stekpanna med hög kant, och fritera dem till de får fin färg, detta går väldigt snabbt. Låt dem droppa av på hushållspapper.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden