Hoppa till huvudinnehåll
vegan börek på en orange tallrik, bredvid står ett glas med te

Vegansk Börek

Börek (heter även Burek och Būrek) är en maträtt som är populär i flera Medelhavsländer. Den kommer ursprungligen från Turkiet. Maträtten kan närmast liknas paj och är oftast gjord av tunn filodeg, och varvas med fyllning. Man kan göra den i en långpanna eller pajform och skära den i delar efter gräddning, eller som små piroger. Här i vegansk tappning!

50 min
Högtider
Ramadan
Middag
Eid al-fitr

Ingredienser

12 portioner
1 förpackning (500 g) filodeg
1½ dl naturell soygurt (du kan också använda havre- eller sojagrädde med några tillsatta citrondroppar)
1 dl olivolja

Fyllning

450 g vegansk färs
1 mellanstor vit eller gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ¼ dl persilja, finhackad
1½ tsk salt
¼ tsk paprikapulver
½ tsk svartpeppar
  1. Fräs färsen i olja tills den får fin färg. Ta upp och lägg åt sidan i en skål.
  2. Hacka löken och fräs även den till den blir gyllenbrun. Rör ner vitlökshacket och rör runt någon minut.
  3. Tillsätt färs, persilja, salt, svartpeppar och paprikapulver och fräs ytterligare ett par minuter. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
  4. Vispa ihop yoghurt och olivolja.
  5. Ta fram filodegsarken (lägg de du inte använder för stunden under en fuktig handduk så de inte torkar) och lägg en i taget i en smord långpanna, pensla växtgurt bandningen på varje ark och lägg sedan på nästa. 8. När du lagt 1/3 av arken i pannan, sprid ut hälften av färsröran över hela. Fortsätt sedan med den andra tredjedelen av arken, pensla mellan varje och lägg sista färsen på.
  6. Avsluta med sista tredjedelen av arken. Om du har yoghurtblandning kvar när sista arket är pålagt, pensla ut allt överst.
  7. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 40 minuter. Dela i portionsstorlekar och servera varm eller ljummen. Server gärna med en fräsch sallad.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden