Hoppa till huvudinnehåll

Rökta kryddiga morötter med pickels och senap

Det här växtbaserade receptet kommer från kockarna på den fina kvarterskrogen Österlånggatan 17 i Gamla Stan i Stockholm. Passar perfekt som veganskt tilltugg till den lite finare middagen.

Nyår
Högtider

Ingredienser

Rökta kryddiga morötter med pickels och senap

kg Morot
0,5dl Rapsolja
10g Fänkålsfrön
10g Dillfrön
10g Pimentón de la Vera, Dulce
3g Rosépeppar
3g Vitpeppar
3g Salt
3g Råsocker
2g Vinägerpulver
100g Blomkål brutna i små buketter
100g Rödlök skurnen i grova skivor
100g Fänkål skuren i små bitar
10g Senapsfrön
2g Salt
100g Ättika
200g Socker
200g Vatten
Rökspån
  1. Tvätta morötterna och torka morötterna torra. Rök morötterna i ett bleck med ett hålbleck eller en sil.
  2. Baka morötterna sedan i ugn på 120C till al dente, ca 10-15min beroende på storlek. Kyl sedan ner
  3. Rosta alla kryddor i en stekpanna på medeltemperatur i 2min, mixa sedan kryddorna i en kryddkvarn och bland med oljan. Rubba sedan morötterna med kryddpastan. 
  4. Koka senapsfrön, salt, ättika, socker och vatten och låt sjuda i 5min. Slå den varma lagen över dom skurna grönsakerna och kyl sedan.
  5. Servera nyskurna morötter med senaps picklade grönsaker.
Foto: Bockholmengruppen

 

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden