Vegansk laxmousse på smörstekt grovlimpa
Recept serverat från Ambrosias glutenfria: vegansk ”laxmousse ”på smörstekt grovlimpa, toppad med tångkaviar. Den kan göras spritsvänlig med lite vego cremefraiche i om så önskas. Eller varför inte lägga till finhackad dill, gräslök eller rödlök?
Ingredienser
För 9 stycken
Ett paket 230 g. alspånsrökt tofu
              5 msk neutral olja
              1 msk pressad citronsaft
              ca 1 tsk citroncest
              1 tsk tomatpuré
              Mald vitpeppar
              1/2 tsk örtsalt
              1 kryddmått mald cayennepeppar
              1/2 kryddmått chilipeppar
          - Skär tofun i kuber
 - Mixa den i smal behållare med resten av ingredienserna. Den är lite tungmixad för att inte bli för lös.
 - Smörstek utstansade rundlar av t ex grovlimpa.
 - Rulla ägg av moussen mellan två (blöta) matskedar.
 - Lägg dem på bröden och toppa med tångkaviar och dill.
 - Dekorera tallriken med rispad grönkål och dill.
 - Smaklig spis.
Moussen går också att använda som bredbar i t ex baguette med tillbehör.