Hoppa till huvudinnehåll
BBQ-marinerade tofuribs

BBQ-marinerade veganska tofuribs

Receptet kommer från kokboken Magic Vegan Julbord och publicerades i Tidningen Djurens Rätt 4/21. Tack vare en hemlagad BBQ-sås får rätten en rökig och fyllig smak och en gyllenbrun färg. Vill du inte göra egen BBQ-sås kan du köpa färdig i butik. Räkna då med minst 2 dl sås till receptet. Observera att köpt BBQ-sås kan innehålla animaliska ingredienser.

Jul
Högtider
Veganiserad

Ingredienser

6 portioner

Tofuribs

400 g fast neutral tofu
1 bit ingefära
1 apelsin
1 sats BBQ-sås (se nedan)
Olja att steka i

BBQ-sås

½ gul lök
2 msk olja, att steka i
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk ingefära
3 dl passerade tomater
1 dl socker, gärna ljusbrunt Muscovadosocker
3 msk vitvinsvinäger

Tofuribs

  1. För att få in så mycket smak som möjligt i tofun och för att få en fastare konsistens är det bäst att pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun. Det gör du genom att vira in tofun i en handduk eller i bakplåtspapper, lägga paketet på en tallrik och lägg en skärbräda på paketet. För att pressa ihop tofun behövs det något tungt ovanpå skärbrädan, till exempel ett par konservburkar. Häll bort vätskan allt eftersom tofun släpper ifrån sig den. Titta till tofun då och då så att inte konservburkarna välter när tofun sjunker ihop.
  2. Riv ingefära så att det blir 2 tsk och lägg i en bunke.
  3. Riv skalet från apelsinen och lägg i bunken. Dela på apelsinen och pressa ur saften ur den ena halvan och häll i bunken tillsammans med BBQ-såsen.
  4. Skär tofun i skivor, knappt 1 cm tjocka och vänd ner i bunken och förvara den gärna i kylskåp under natten eller låt marinera i minst en timme.
  5. Stek tofun i lite olja i stekpanna. Pensla med resterande marinad under stekningen tills tofun får fin färg på båda sidorna. Sänk värmen efter att den fått fin stekyta.
  6. Tofun kan också stekas på bakplåtspapper 30 min i ugn, 180 grader, men bör då vändas ett par gånger.

BBQ-sås

  1. Finhacka löken och fräs med olja i stekpanna tillsammans med pressad vitlök och kryddor.
  2. Häll på passerade tomater, socker och vinäger. Rör om.
  3. Låt BBQ-såsen småputtra och reducera i ca 10 minuter.
  4. Häll upp på en burk med tätslutande lock.
  5. Kan förvaras i kylskåp i ett par veckor.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden