Hoppa till huvudinnehåll
Knäck utspridda på ett vitt marmorbord

Vegansk knäck

De smakämnen som kommer fram när man kokar traditionell knäck förloras ibland när man använder växtbaserad grädde, ljus sirap och strösocker, men det går enkelt att kompensera med lite salt och att man byter antingen sockret eller sirapen mot en mer smakrik sort med mer karamellsmak. Rostad mandel ger bäst smak men det går bra med orostad. Receptet kommer från Karolina Tegelaars kokbok Julens veganska bakning.

30 min
Jul
Fika
Efterrätt

Ingredienser

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
2 dl rårörsocker
2 dl ljus sirap
100 g mjölkfritt margarin
1 nypa salt
1-2 msk kokossocker i slutet (valfritt)
1 nypa vaniljpulver
1-2 dl hackad rostad mandel
  1. Koka grädde, socker, sirap, margarin och en nypa salt i en kastrull på medelvärme tills smeten når 128°C eller formar en kula vid kulprovet. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och beror helt på värme och storlek på kastrullen. 
  2. Kokossockret läggs ner i smeten när den nått önskad temperatur eftersom det bränns vid om det får vara med i smeten från början. 
  3. Tag kastrullen från plattan när smeten är färdigkokad och rör ner vaniljpulver och hackad mandel. 
  4. Fördela knäcksmeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Bubblar knäckmassan upp när du lägger den i formen får du röra runt och vänta ett par minuter så att knäcken svalnar något innan den skedas upp. 
  5. Förvara i tätsluten burk. De blir lätt kladdiga i kylskåpet. Om de förvaras förslutet i rumstemperatur så torkar ytan ut och blir kladdfri istället.

Nu är det julstämning i appen Välj Vego! Kom och ta del av vår adventskalender, eller som vi kallar den:  Appventskalendern. Här får du öppna en ny unik lucka varje dag, precis som en vanlig adventskalender, fast bättre så klart. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden