Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Lekfull veganrestaurang - My Vegina

My Vegina är restaurangkedjan som tutar på i Stockholm. För bara ett år sen slog de upp portarna för restaurangen i Odenplan och för några veckor sen etablerade de sig i Söderhallarna på Medborgarplatsen. Här serveras det fräscha sallader, värmande grytor och grillade mackor. Allting är givetvis veganskt!

Det är tidig eftermiddag när Välj Vegos redaktör besöker My Vegina. Redan när hon går på gatan och letar efter adressen märker hon att förbipasserande stannar till för att fota ett skyltfönster. Det är namnet som väcker reaktioner och känslor, men namnet är allt annat än bara slump. Det är en rolig politiskt statement som avspeglar grundarens värderingar och humor. Väl inne på restauranger sitter det två mindre grupper och pratar högt och lågt om feminism och kultur.

Det var för två år sedan som idén föddes till liv, grundaren Irma Arlert hade varit vegan ett tag och saknade ett ställe i Stockholm där man kunde äta god och bra mat.

Det var det som var startskottet - allting (som fanns i Stockholm då) var antingen raw och super hälsosam eller så var det bara skärpmat. Jag ville ha funktionell mat - jag ville inte att någon skulle känna att detta var en imitation och att något saknades så jag tog fram växtbaserade recept som var riktigt goda.

Lokalen i Odenplan är färgstark, väggarna pryds av en grön tapet med växtmotiv, en holistisk djungelkänsla. Namnet har en stark ideologisk funktion, dels för att tydligt kommunicera att det handlar om veganskt mat men också avdramatisera tabun kring kvinnokroppen.

Utöver en härlig lokal finns det fantastiskt god mat. Här kan du äta allt från stora salladsbowls till varma mackor, grytor och härliga smoothies. Kanske får du smaka nya kombinationer av mat eller prova på råvaror du aldrig smakat förr. Den salladen som lockar flest är Avoberry som består av bland annat avokado, jordgubbar, tranbär, chashewröra och basilika. Men även No Tuna sandwich och lins-& mungobönsgrytan lockar redaktörens smaklökar. Det är Irma som skapar alla rätter och berättar att det finns en frihet i att inte vara kock eftersom alla kombinationer är tillåtna.

Som vegan är det nästan roligare att laga mat - det finns så mycket mer att utforska!

Söderhallarna har precis öppnat upp och det går som på räls, renoveringen innan öppning tog bara fyra dagar och nu är det fullt ös på söder. Och Irma har redan börjat nosa på en tredje restaurang, var den blir står fortfarande inte klart. I år ska My Vegina vara med på bland annat Smaka på Stockholm med en pop-up restaurang och förhoppningen är att kedjan ska fortsätta expandera.

Öppettider
Odenplan Mån-Fre 09-19 Lör 11-17 Sön 12-16  
Söderhallarna, Medborgarplatsen Mån-Fre 10-19 Lör 10-16

Namnet är härligt och fnissigt. Jag tror på att starka värdegrund kan förmedlas med humor - allt behöver inte vara argt och ilsket. Ibland går det mycket bättre att prata om tråkiga strukturer när folk skrattar samtidigt.
My Veginas grundare, Irma Arlert

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden