Hoppa till huvudinnehåll
flera veganska praliner uppställda på ett bord
Vegokoll

Green Praline – veganskt konditori

I en liten mysig lokal i Hökarängen hittar ni Sveriges första helveganska konditori, chocolaterie och café.  Det är entreprenörerna och konditorerna Sphinx och Michelle som efter konditorutbildning i Schweiz bestämde sig för att slå upp portarna för Green Praline.  

Green Praline slog upp portarna i Hökarängen den 8 februari och trots att de knappt har varit igång i två månader så har mottagandet varit över förväntan. När Välj Vegos redaktör kommer in strax innan stängning en lördag är det fortfarande 4 personer kvar. En del sitter och fikar, andra väntar på att få sina påskägg fyllda med praliner. Det är ett gott betyg för ett litet kafé som inte har mer än 8 sittplatser.

Allting började i Schweiz när Michelle och Sphinx gick en konditorutbildning med inriktning på choklad. Efter att ha studerat tillsammans i ett helt år bestämde de sig för att omsätta kunskap till praktik.

Jag har länge haft en dröm om att öppna ett café. Jag har sedan tidigare en tebutik och det här blev som en förlängning av det. Sen träffade jag Michelle och vi klickade väldigt bra och bestämde oss för att öppna ett café tillsammans, berättar Sphinx.

Både Michelle och Sphinx hade dock helt andra planer för ett par år sedan. Michelle hade hunnit jobba som tandläkare i fyra år när hon kände att det var dags för något nytt och för Sphinx avbröts arkeologistudierna när hon föll för att stå i köket. Det var när hon stod i köket i Visby och arbetade ideellt för kåren som hon fann en passion för smaker och istället utbildade sig till kock och senare till konditor. 

 

Eftersom Michelle sedan tidigare var vegan och glutenintolerant föll det sig naturligt att deras gemensamma café skulle erbjuda veganska och glutenfria praliner, kondisbitar och annat gott. Mottagandet har varit över förväntan, berättar konditorerna, och menar på att Hökarängsborna är trogna kunder. Det är inte bara veganer som kommer in och unnar sig de vackra och utsökta pralinerna utan en bred skara som hittat dit.

Standardutbudet är tolv stycken praliner som har hängt med sedan start, men de jobbar hela tiden fram nya spännande smaker. Bästsäljarna är saltlakritskola, mörk chokladkola och hasselnötspraline. Men utöver dessa finns det andra fantastiska praliner. Vad sägs om absint lime, rökt te med chili, svart kardemummakola med rökt salt eller jordgubb & champagne? Ja, variationen är stor och de jobbar med att vara så inkluderande som möjligt.

Vi försöker att hitta choklad utan spår av mjölk för att kunna bemöta de som har väldigt specifika allergier, t.ex när vi skapar praliner med choklad utan sojalecitin så ser vi till att den ganache den fylls med inte heller innehåller soja.

På frågan om det finns några utmaningar med att jobba med vegansk choklad svarar Michelle:

Den största utmaningen med att jobba med vegansk choklad är att det finns ett mer begränsat utbud hos leverantörerna. Men det börjar komma mer!

Och om allt går enligt planerna så är förhoppningen att det ska gå att hitta Green Praline hos andra caféer och konditorier och kanske öppna ytterligare ett café i Visby. Men allt detta ligger längre fram i tiden. Närmast jobbar konditorerna vidare med att ta fram studenttårtor och ser över möjligheten till glass under sommaren.

Om du har vägarna förbi Stockholm och Hökarängen rekommenderar vi starkt en visit hos Green Praline. Men om det är för långt behöver du inte misströsta, du kan nämligen också köpa hem praliner via deras webbshop på www.greenpraline.se

 Alla tycker om sötsaker, oavsett om man äter veganskt eller inte.
Sphinx konditor och medgrundare

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden