Hoppa till huvudinnehåll
Olika mackor och chiapudding på ett bord
Vegokoll

Gigafood – vegansk lunch och café

Precis intill Södra station i på Magnus Ladulåsgatan 8 i Stockholm, finner ni Gigafood. Ett fräscht café som erbjuder allt från lunch till fika. Här kan du välja mellan dagens lunch, wraps, mackor, chiapudding och mycket mer.

Det är strax innan lunch när Välj Vegos redaktör kommer in i det nyöppnade färgglada caféet vid Södra station i Stockholm. Allting är väldigt stilrent men en stor färgklick hänger från taket.  en stor blomkrans i regnbågens alla färger.

Företaget Gigafood har funnits som catering sedan 2017, men nu har grundaren Ida Högberg flyttat in på Stockholmsverken, Södermalms nya kreativa område –. Gigafood är den första restaurangen att flytta in på det nya området, men snart flyttar ytterligare  fem restauranger och caféer in.

Ida har en bakgrund som sångerska och skådespelerska då hon redan som 20-åring började arbeta professionellt inom film, musikal- och teaterbranschen. För drygt fem år sedan upptäckte hon en ytterligare passion då hon föll för veganskt mat.

Det var ett så himla roligt sätt att laga mat på, det var helt nya smaker som kom fram. Det var visuellt, sprakande och färgglatt. Konstnären i mig attraherades av ytterligare en konstform!  Så jag tänkte att jag vill jobba med det här också, åkte till Florida och utbildade mig till kock! säger Ida Högberg.

Under utbildningen  fick Ida både läsa om hållbarhet och livsmedelsindustrins påverkan på klimatet. Då väcktes ett starkt engagemang för hållbarhet och efter att ha landat hemma i Sverige började Ida att hålla i matlagningskurser vid sidan av hennes skådespelarkarriär. Tankarna på att bygga ett hållbart matkoncept som tog hänsyn till både djur och natur surrade kvar i hennes huvud. Under 2016 testade Ida att ha en Pop-up restaurang vid Stureplan, Idas Raw Kitchen, och fick mersmak för branschen. 2017 grundades Gigafood.

Nu har Gigafood fått sitt egna lokal på Söder och här tillverkas all catering samtidigt som caféet växer fram. Hela konceptet andas hållbarhet allt från de torkade och konserverade blommorna som hänger från taket till förpackningarna som rätterna säljs i och transporterna i lådcyklar.


Gigafood samarbetar med konsulter på forskningsinstitut för att hålla sig ajour med den senaste forskningen Förutom att vara hållbar är maten fantastisk god, här finner du fräscha smoothies, rawtårtor härliga mackor och fräscha sallader. Lunchlådorna varierar dagligen men en favorit är en citrondresserad quinoasallad med svampbiffar, linspesto och dijonkräm på cashewnötter tillsammans med rostade rotfrukter och blandade grönsaker Och genom catering går det att ordna allt mellan konferensfrukost och luncher till festplock. 

Faktum är att alla möbler i lokalen kan rullas runt och möbleras om för att kunna ordna event, seminarium och mingel. Gigafood  anordnar också matlagningskurser i lokalen. Ambitionsnivån är hög och förhoppningen är att vi även ska kunna hitta Gigafoods egna produkter ute i dagligvaruhandeln i slutet på året. Exakt vilka produkter det blir vågar inte Ida avslöja ännu, med det bådar gott för Gigafood!
 

Öppettider:
Månd-fred: 08-16
Lörd-sönd: 11-16

Vi är först i världen med att certifiera hela vårt koncept med One planet plate som WWF har tagit fram. Detta innebär att rätterna både gynnar biologisk mångfald och att den håller sig inom de planetära gränserna på 0,5 koldioxidekvivalenter
Idag Högberg, grundade av Gigafood

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden