Hoppa till huvudinnehåll
påskbord

7 veganska recept till påskbuffén

Påsken är en stor mathelg för många, det är kring maten vi träffas för att umgås. Samtidigt som animaliska inslag utgör en stor del av våra högtider bör konsumtionen minska, för klimatets och för djurens skull. Här tipsar vi om gröna alternativ som gör sig bra på påskbordet! Du hittar flera recept här 

Skagenfyllda avokadohalvor på ett glasfat.

Avokadohalvor med skagen

Glöm ägghalvorna och inför fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar utmärkt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd.

Vegansk ost-och purjolökspaj på ett bord

Vegansk ost-och purjolökspaj

Här har vi en matig ostpaj med purjolök, tofu och körsbärstomater. Den serveras med fördel kall eller sval så att stanningen hinner sätta sig.  Köp färdig pajdeg för att bespara tid i köket. Gillar du att göra allt från grunden så hittar du recept på pajskal här.

Vegansk skärgårdssill gjord på aubergine på ett bord

Skärgårdssill

Klassisk skärgårdssill i vegansk tappning gjord på aubergine. Passar utmärkt både på en rågmacka eller tillsammans med kokt potatis. Aubergine kan användas till att skapa flera olika sorters “sill”.

Vegansk cheesecake med mangoglasyr på ett tårtfat.

Mangocheesecake

Gult går i påskens anda, vi har veganiserat en klassisk cheesecake med mangoglassyr för en lätt och uppfriskande avrundning på påsklunchen. Den går snabbt att slänga ihop men behöver lite tid på sig för att svalna.

Veggsallad

Visste du att det finns ett salt som påminner om smaken av kokt ägg? Javisst, kala namak salt som används flitigt i rätter från delar av Sydasien ger en svavelaktig smak som påminner om ägg. Här har vi stek på tofu med saltet och andra kryddor för en perfekt veggsallad.

Gravad morot på en vit tallrik på ett dukat bord

Gravad morot

Glöm laxen och förbered dina egna gravade morötter. Det här receptet behöver tid att marineras i ett par timmar. Förbered gärda den dagen innan så får den en hel natt för att ta in smakerna. Serveras precis som gravad lax. 

Vegansk smörgåstårta

Vegansk smörgåstårta

Detta fantastiska recept kommer från tvillingsystrarna bakom Vegansk Matlåda som skapade tre påskrecept till Djurens Rätt egna medlemstidning. Smörgåstårta passar till betydligt flera tillfällen än bara påsken som t.ex midsommar, nyår eller på din födelsedag!

Anta vår utmaning Äggfria veckan och få recept och tips till en vecka utan ägg  - helt utan kostnad. Allt du behöver göra är att följa några enkla steg!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden